Симмка: АФП
fallback

Ръководителят на лондонския финтех гигант "Револют" се отказа от руското си гражданство на фона на решението на украинското правителство да санкционира баща му, роден в Украйна, заради позицията му в изследователското звено на "Газпром", предават he Telegraph и Forbes.   

Съоснователят на "Револют" Николай Сторонски-младши преди това е притежавал британски и руски паспорт, но се е отказал от руското си гражданство в отговор на нахлуването на страната в Украйна, съобщи първо "The Telegraph".

Решението на финтех шефа идва, след като баща му, Николай Сторонски-старши, беше санкциониран от украинското правителство по-рано този месец заради позицията му на генерален директор в "Газпром промгаз" - изследователското звено на руската държавна газова компания.

Oще по темата
Санкциите замразяват украинските активи на Сторонски-старши и му забраняват да влиза в страната, в която е роден.

Сторонски-младши по-рано осъди инвазията на Русия, след като се отказа от таксите за преводи към Украйна. Впоследствие финтех компанията създава център за преместване на руския и украинския си персонал.

Освен Сторонски-младши, другият съосновател на "Револют", Влад Яценко, е с двойно британско-украинско гражданство

Сторонски, когото Forbes оценява на 7,1 млрд. долара, е учил в Московския институт по физика и технологии и е започнал кариерата си като търговец на деривати в Lehman Brothers и Credit Suisse.

Яценко, който е учил в Националния университет на Киев-Могилянската академия, се оценява на 1,1 млрд. долара; преди това главният технически директор на "Револют" е създавал софтуер в UBS, Deutsche Bank и Credit Suisse..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

джазов

преди 1 година

Така е, едни на фронта, други в Лондон ... Демокрация!

50

Анонимен

преди 1 година

ДНЕС кога ще се откажат от еврейското си гражданство?

49

джазов

преди 1 година

В Просия ще останат само нещастни бедни хорица и Императорът ще ги лашка, където му скимне - а в Украйна, а в Сибир ... Жалко, тая страна с тези богатства можеше да има дубайски стандарт ...

fallback