Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица западно от Британските острови остана обширна зона с ниско налягане. Югозападните ветрове, свързани с тази система, са транспортирали въздух от северозападна Африка към западна и централна Европа.

Резултатът от тази адвекция са аномално високи температури в големи части на Европа – по-специално във Франция и Испания, където температурите скочиха с до над 10C над нормалното. Максималните температури значително надхвърлиха 30C в части от Испания в четвъртък, като 35,2C бяха измерени в Morón de la Frontera, югоизточно от Севиля.

Части от западната половина на САЩ рано усетиха зимата тази седмица. Мощен студен фронт се насочи на юг през северните Скалистите планини и околните региони на 22 октомври, довеждайки топлите условия от средата на октомври до внезапен край. Температурите се сринаха, а на места падна и сняг.

Северна Юта беше особено засегната, като максималните температури в Солт Лейк Сити паднаха от 25C на 21 октомври до 7C два дни по-късно. Приключенски настроените скиори трябваше можеха да се порадват на малко адренали в началото на сезона в планините на изток от долината Солт Лейк, с 26 инча сняг, който падна в курорта Алта във фронта на Уасач.

Долините в региона не бяха пощадени от значителни снеговалежи. Въпреки постоянната суша и прекомерното използване на водосбора, оставяйки Голямото солено езеро на рекордно ниски нива, аномално топлите температури на водата, комбинирани със студената атмосфера, генерират активни ивици от сняг. Една такава група донесе до седем инча сняг на дъното на долината в район от Stansbury Park до Tooele, западно от Солт Лейк Сити.

Междувременно тропическа депресия, известна като 26W, се разви на запад от островите Яп в западната част на Тихия океан на 26 октомври, проследявайки се в посока запад-северозапад. Интензификацията първоначално беше бавна поради негостоприемната горна тропосфера. Въпреки това условията започват да се подобряват на 27 октомври. Очаква се бурята, наречена Nalgae от японската метеорологична агенция, да се засили, преди да достигне сушата на 29 октомври във Филипините, източно от Манила. Понастоящем се очакват максимални устойчиви ветрове от 85 мили в час на сушата. Системата ще продължи в Южнокитайско море следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase