Снимка: архив, БГНЕС

Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата седмица, да са били расистки и се извини, ако те са обидили някого, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства извика ръководителя на мисията на ЕС, за да поиска обяснения за расистките според него думи на Борел.

Върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС участва в проява в Европейската дипломатическа академия в Брюж, на която нарече Европа "градина", а по-голямата част от останалия свят - "джунгла", която "може да нахлуе в тази градина".

Вчера Борел обясни в публикация в блог, че под "джунгла"е имал предвид все повечето случаи, в които държави използват сила, сплашване и изнудване - поведение, противоречащо на международните норми. "Някои разтълкуваха метафората ми като "колониален евроцентризъм. Съжалявам, ако някой се е почувствал обиден", каза Борел.

Външното министерство на ОАЕ нарече думите на Борел "неуместни и дискриминиращи". Според него те "допринасят за влошаващата се обстановка на нетолерантност и дискриминация по света", предаде агенция УАМ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, защото е използвана от неоконсерваторите в САЩ. "Аз съм далеч от тази школа на политическата мисъл", каза той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase