Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и затова е необходимо да участва в обща система, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел, където участва в двудневното заседание на своите колеги от НАТО, предаде БТА.

Говорим за единна система с единно ръководство, която да може да реагира във всеки момент, поясни той. По неговите думи на нашата страна подобна система й трябва бързо. Имаме нужда от спешно включване в единна система. Колкото по-скоро, толкова по-добре, добави той.

Стоянов съобщи, че е подписал заедно с още 14 страни от алианса писмо за намерения за създаване на европейски противоракетен щит. Той отбеляза, че системата ще бъде осигурена с обществена поръчка на ЕС и изрази надежда следващото правителство да продължи тази инициатива, защото е изключително важна за България.

Министърът поясни, че засега такива системи произвеждат САЩ и Израел, но е възможно да се договори част от производството да бъде в Европа, включително у нас. Кога и как ще се случи, много е рано да се каже, добави той.

Стоянов отбеляза, че на срещата на НАТО не е бил обсъждан въпросът с твърденията на Русия, че през България е преминал камионът, взривен на Керченския мост. Той определи руските твърдения като хибридна атака, която цели единствено злепоставянето на нашата страна.  Министърът заяви, че не е необходимо България да иска консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор. Въобще не считам, че е удачно. Не виждам причина да го правим, каза той.

Риск за националната сигурност в момента представлява Русия. Засега пряка заплаха за въвличането на България във военен конфликт няма, обобщи Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase