Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не се е отказал от плана си да превземе Киев. Това предупреди генерал-лейтенантът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и командващ Обединените сили Сергей Наев в ефира на украинския телевизионен канал "ТСН".

Според него заплахата от второ сухопътно настъпление на руските войски срещу Киев не е изчезнала, тъй като превземането на украинската столица остава приоритет в престъпните планове на Путин. Въпреки това към момента, увери Наев, командването на ВСУ не наблюдава съсредоточаване на личен състав и военна техника на Въоръжените сили на Руската федерация, които могат да бъдат използвани за сухопътна атака срещу Киев.

Според командващия Обединените сили на украинските войски, военно-политическото ръководство на Украйна се възползва от успешното настъпление на ВСУ в източната част на страната, за да подсили укрепленията и граничните линии на север.

Още по темата
"Обстановката на територията на Брянска и Курска област е следната: Има до 5 руски батальонно-тактически групи, които са подсилени от подразделения на граничната служба, Силите за специални операции и Росгвардия. Те извършват разузнавателна дейност, провеждат системни обстрели с артилерия и минохвъргачки. Към настоящия момент нашите успешни действия в източната част на Украйна не позволяват на противника да натрупва сили в това направление“, продължи Сергей Наев в разговор с журналист.

По-рано Министерството на отбраната на Украйна вече съобщи, че не изключва повторно сухопътно нахлуване на руските въоръжени сили от територията на Беларус.

Според анализ на Американския институт за изучаване на войната (ISW) за Кремъл в момента е по-важно да задържи окупираните украински територии на юг, отколкото да укрепва отбранителните линии в Луганска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase