Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи нов пакет от санкции срещу Русия. Те имат за цел накарат Кремъл да си плати за ескалацията на конфликта в Украйна за това, което тя нарече "фалшиви" гласувания в окупирана територия, предаде Ройтерс.

"Не приемаме фалшивите референдуми и всякакъв вид анексиране в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация", заяви тя пред репортери в Брюксел.

Предложеният осми пакет от санкции включва допълнителни забрани за внос на руски продукти, които се очаква да лишат Москва от допълнителни приходи в размер на 7 млрд. евро (6,7 млрд. долара), и още забрани износ на ключови технологии, използвани за военните цели, като авиационни изделия, електронни компоненти и специфични химически вещества, обяви фон дер Лайен.

Освен това пакетът от санкции ще постави правното основание за ограничаване на цените на петрола и ще забрани на граждани на ЕС да участват в управителните органи на руски държавни компании, каза тя.

БГНЕС припомня, че Европейската комисия (ЕК) провежда брифинг за представители на Европейския съюз днес. Основните точки за обсъждане са нов пакет от санкции срещу Русия и въвеждане на таван на цените на руския петрол. Очаква се забрана на транспортните дружества да транспортират или застраховат руски петрол, ако цената е над обявената границата. Също така ще се обсъжда и актуалната ситуация около „Северен поток“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase