Снимка: БГНЕС/EPA

Съюзът от десни формации, в който влизат партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, "Лига" на Матео Салвини и "Напред, Италия" на Силвио Берлускони, печели между 41 и 45 процента от вота в Италия. Партията на Мелони беше единствената голяма политическа сила, която не подкрепи правителството на националното единство на отиващия си премиер Марио Драги.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5 процента от гласовете. Според политолози лидерът на Демократическата партия Енрико Лета е един от големите губещи тази нощ, заедно със Салвини, тъй като нежеланието му да сключи сделка с Движение "Пет звезди", след като то предизвика разпадането на коалицията на премиера в оставка Марио Драги, сега изглежда грешка. От друга страна, решението на бившия премиер и лидер на "Пет звезди" Джузепе Конте да се кандидатира сам изглежда се е отплатило, тъй като прогнозите са партията да получи 16-17 процента от гласовете, отбелязва АНСА.

Вчера бе регистрирана най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия - 63,95 процента. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73,01 процента.

Лидерката на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА.

Воденият от нея съюз постига убедителна победа на парламентарните избори според прогнозните резултати.

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони, която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали." Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

"Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Първа жена премиер в Италия

Предвид факта, че в рамките на десния предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти, това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание. А именно това, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер. Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини. Мелони неведнъж каза, че за нея ще е чест да бъде премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите, а после да се говори кой ще е премиер.

Колко ще продължат преговорите за съставяне на правителство?

Дълго, коментират редица водещи италиански, но и чужди медии. А дългите преговори ще произтекат от това, че още отсега партиите в предизборния блок имат разногласия по важни въпроси – връзките с Русия и антируските санкции, позицията спрямо Украйна, отношенията с Китай, държавния дълг и бюджетния дефицит. Мелони например подкрепя твърдата линия срещу Русия и антируските санкции. Тя подкрепя и военната помощ за Украйна. Мелони не иска задълбочаване на връзките с Китай заради политиката му спрямо Тайван и Тибет и защото възприема Китай като основна заплаха за световния ред. Салвини е против антируските санкции, които по думите му вредят на онези, които ги налагат, повече отколкото на санкционираните. Той говори за диалог, който да доведе до разрешаването на конфликта в Украйна. В миналото Салвини се възхищаваше открито на Путин, а от години името му се забърква в скандали с тайно руско финансиране на партията му, за което обаче конкретни доказателства не бяха представени. Берлускони, който беше приятел с руския президент, пък се опитва сега да си обясни действията на Путин в Украйна, което не се харесва на Киев. По отношение на държавния дълг и бюджетния дефицит Салвини настоява още сега да се отпуснат още 30 милиарда евро помощи за засегнатите от енергийната и инфлационната криза, докато Мелони и Берлускони са сдържани по този въпрос. Това са само някои от разногласията в дясната коалиция.

Колко време би се задържала на власт една дясна управляваща коалиция, начело с Мелони?

Преди около три седмици германското издание „Зюддойче цайтунг” се подигра грубо с италианците, че не престават да се влюбват в нови лица в италианската политика. През 2018 г. заради тази своя политическа влюбчивост те гласуваха голямо доверие на Движение „Пет звезди”, което дотогава не беше влизало в централната власт, а управляваше само на местно ниво – в Рим, Торино и в други населени места. След няколко месеца италианците вече не бяха доволни от управляващите. Сега те се влюбиха в Мелони и нейната партия, защото през последните години, когато Италия преживя миграционна, коронавирусна, енергийна и инфлационна криза, единствено Мелони остана извън властта и на нея недоволните от досегашните управляващи гледат сега като на най-добрата алтернатива на досегашните управници. Според „Зюддойче цайтунг” след пет месеца на власт на Мелони любовта към нея ще се изпари и италианците ще започнат да хвърлят влюбени погледи към друга политическа сила, която според тях би представлявала алтернативата. Това е спецификата на италианците, те нямат културата на политическата стабилност и не биха могли и да си представят, че някой би могъл да ги управлява 16 години, както например Меркел управляваше Германия, коментираха пред германското издание германският журналист Оливер Майлер и  италианските политолози Алдо Кацуло и Филипо Чекарели. Когато тази статия се появи, доста италианци се засегнаха, че германците имат такова пренебрежително мнение за тях.

С кой би обтегнала отношенията си Италия при управлението на правителство на Мелони?

Със сигурност с Китай. В навечерието на изборите Мелони каза, че иска да извади страната си от инициативата „Един пояс, един път” или „Нов път на коприната”, към която Рим се присъедини през 2019 г. Тогава Италия стана първата страна от Г-7, влязла в тази инициатива. В навечерието на изборите Мелони заяви, пред тайванската новинарска агенция Си Ен Ей също така, че при едно десноцентристко правителство Тайван ще бъде със сигурност фундаментален въпрос за Италия и определи като неприемливи китайските заплахи срещу острова. Но Италия се присъедини към инициативата „Един пояс, един път” по времето, когато Салвини беше във властта. Така, че тук може да се очертае сблъсък между Мелони и Салвини.

Още по-голямо обтягане на връзките може да има и с Русия. Не е сигурно дали едно правителство, оглавено от Мелони, би избрало досегашната линия на Рим спрямо Русия заради Украйна. На първо време може Салвини и Берлускони да се придържат към тази линия, но предвид наскорошните изказвания и на Салвини, и на Берлускони, то тази линия една ли ще трае дълго. В четвъртък в програмата „Порта а порта” по „РАИ уно” Берлускони се опита да търси логическо обяснение на инвазията на Путин в Украйна, като каза, че Путин е бил принуден да действа така от народа си и от антуража си. Когато тези думи породиха полемика, Берлускони се оправда, че мнението му е било представено в опростена светлина и добави, че войната в Украйна не може да бъде оправдана. В началото на септември по време на икономическия форум „Амброзети” в Чернобио, в Италия, Салвини пък каза, че наказаните с антируските санкции са печеливши към този момент, докато онези, които въведоха санкциите, са губещи. Той все пак каза, че би подкрепил нови санкции, но предупреди, че те не трябва да вредят на санкциониращите вместо на санкционираните.

Именно заради такива мнения на Берлускони и Салвини, едно правителство, оглавено от Мелони може да се окаже в обтегнати връзки с Украйна. Още в петък украинският президент Володимр Зеленски реагира на опитите на Берлускони да търси аргументи за обяснение на действията на Путин, като каза:. „Наистина ли Берлускони се доверява на един убиец като Путин”. После той добави: „Нека италианците да изберат лидери с морални принципи”, припомня „Република”.

Италия може да обтегне до скъсване и отношенията с Брюксел и причините за това са няколко. Миналия четвъртък дойде завоалирано предупреждение на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ако десницата в Италия наруши европейските демократични принципи, то може да последват стъпки, каквито ЕК предприе срещу Унгария и Полша. Това породи веднага гневна реакция от страна на Салвини, който обвини Фон дер Лайен в намеса във вътрешните дела на страната и каза, че неговите депутати в Европейския парламент ще внесат искане за гласуване на недоверие на председателката на ЕК. Мелони засега не е коментирала толкова шумно думите на германката, но вероятно и тя не е била във възторг от тях. А Берлускони пък преди време заяви, че той е гарант в дясната коалиция на евроатлантическите ценности и ако останалите партньори се отклонят от тях, той ще я напусне. Което предвещава освен обтягане на отношенията с Брюксел и обтягане на коалиционните отношения заради Брюксел. Отношенията с Брюксел ще се обтегнат и заради Унгария и Полша, чиито подход в защита на националните интереси се нрави и на Мелони, и на Салвини. Обтягане ще има и по въпроса за миграцията, ако ЕС не се съгласи с идеите на Мелони, и Салвини да се работи за договорка с Либия за спиране на мигрантите още преди те да потеглят от либийските брегове с лодките на трафикантите през Средиземно море. Спор ще има и по всеки един въпрос, по който Италия реши, че нейните интереси са пренебрегнати в един прекалено налагащ мнението си ЕС. Спор с Брюксел ще възникне и когато Мелони поиска да предоговори италианския план за постпандемично възстановяване, по който Брюксел се съгласи да отпусне на Рим близо 200 милиарда евро.

Правителството на Мелони може да се окаже в обтегнати отношения дори с Вашингтон. Мелони вече  изрази мнение, че начинът по който САЩ на Байдън са се изтеглили от Афганистан е бил катастрофален и е направил Путин по-дързък. Това показва, че Мелони едва ли би премълчала и други критики спрямо САЩ на Байдън, което пък едва ли би се понравило на Вашингтон.

Има ли шанс Марио Драги да се върне на власт по някакъв начин?

Преди около 10 дни на пресконференция, на която Драги представи последните антикризисни мерки, приети от неговото правителство, този въпрос му бе зададен и той отвърна категорично: „Не”. В правителството на Драги влизаха "Напред, Италия" и "Лига", така че някои западни столици все пак се надяваха, че може да има ново правителство, оглавено от него. Но неотдавна лидерите на тези две партии казаха, че Италия достатъчно време е била управлявана от технократи и е дошло време начело й да застанат политици. А пък Мелони никога не е била част от кабинета на Драги, въпреки че го подкрепяше за политиката му спрямо Русия и Украйна.   

Някои мечтаеха за Белони, а получиха Мелони

Когато през януари италианският парламент избираше президент, се заговори, че ако тогавашният премиер Марио Драги бъде избран за президент, то на премиерския пост може да бъде избрана Елизабета Белони. Тя оглави преди година и половина Департамента за информации в областта на сигурността, който е на пряко подчинение на министерския съвет и отговаря за координацията на дейностите на Агенцията за информации и външна сигурност и на Агенцията за информации и вътрешна сигурност. На този пост де факто Елизабета Белони е разузнавач номер едно на Италия. В интерес на истината тогава се говореше, че Белони може да бъде избрана дори за президент.  Но накрая се стигна до неочакван обрат и някои партии предпочетоха да подкрепят идеята за преизбиране на Серджо Матарела за президент само и само, за да остане към онзи момент Драги премиер на Италия. По същото време група интелектуалки публикува отворено писмо, в което казваше, че Италия е заслужила да има жена на висш ръководен пост, тъй като е страна, в която жените имат много постижения в областта на науката и културата. Сега Италия е на път да сбъдне тази мечта, но според редица културни дейци и интелектуалци не с подходящата жена. Интелектуалците  и културните дейци, както и левицата, се опасяват, че с Мелони на власт Италия ще отстъпи от напредъка, постигнат в областта на многообразието във всички сфери на живота и ще се ориентира към крайнодесните идеи./БТА

Коментари Напиши коментар

112

б

преди 2 месеца

Пише го в статията.

111

б

преди 2 месеца

Не са вашите а другите от тях, честито. Искам да подчертая че основното им лице в ЕС е самата фон дер Лайен и че трябва да четете биографии в нета.

110

а

преди 2 месеца

Неолибералите и тези десни либералоконсерватори са стандартната антисъветска коалиция.