Снимка: БГНЕС

„Ако не искате да ни давате танкове, послушайте, без обиди, вие сте самостоятелна държава, не давайте. Но не се опитвайте да говорите: „Първо Америка, после Германия, после Полша и т. н. Няма нужда. Всеки трябва да отговаря за себе си. За нас танковете днес и „Матадорите“ са спасението на нашите хора. Ние и без вашите танкове ще спечелим тази война, но искам да знаете, че воюваме за нашите общи ценности и аз бих искал това да е наша обща победа.“ – това заяви емоционално в интервю за германския „Билд“ президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В "Туитър" се появи видеозапис от самото интервю, в което Зеленски не се опитва да сдържа емоциите си. Самият той признава, че много често с такъв тон са и разговорите му с германския канцлер Олаф Шолц. Записът стана „вайръл“ в социалните мрежи и засилва критиките на потребителите към политиката на Германия към Украйна.

Още по темата
В интервюто за германското издание Зеленски казва, че е благодарен за военната подкрепа от страна на Германия и за военната и финансова помощ за Украйна до момента, но допълва, че за да победи страната му в тази война с Русия трябва нещо повече. Основните претенции се въртят около темата за танковете, която за украинския президент е „въпрос за оцеляване на нашите момчета“.

Зеленски споменава за разговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, които „някога са били много шумни“.

„Аз съм много директен човек. Това не е въпрос просто на моя характер. Спестява ни време, което е нужно за решаването на различни проблеми и допълва, че е имало ситуации, „в които са се тресели стените“. Когато не разбирал някои действия на партньорите, разговорите често били провеждани от него „по по-директен начин“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase