Снимка: БГНЕС

Най-малко 10 души бяха ранени в петък, когато центърът на втория украински по големина град Харков беше обстрелван с руски ракети, съобщиха местни власти, а главният съветник на президента заяви, че нападенията са отмъщение за украинските успехи на бойното поле, предаде "Ройтерс".

Ракетите са поразили детски център за изкуства и училище, както и частни домове, като са ранени най-малко десет души, включително три деца, пише кметът на Харков Игор Терехов в "Телеграм".

Началникът на президентския щаб на Украйна Андрий Ермак заяви, че нападението е отмъщение за успехите на украинските въоръжени сили - явна препратка към неотдавнашната контраатака в близките райони, която според Украйна е довела до превземането на над 20 населени места.

"За всеки успех на въоръжените сили на Украйна, за всяка победа руснаците... отговарят с удари по невинни хора", написа Ермак в "Телеграм", като потвърди, че сред ранените има и деца.

"Русия е терористична държава... вие ще поемете отговорност за това и почти сигурно няма да можете да се скриете никъде", написа той.

Русия отрича да е нападала цивилни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase