Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка рязко вдигна основния лихвен процент със 75 базисни пункта в четвъртък и посочи възможността за по-нататъшни повишения. Институцията посочва, че чрез действията си дава приоритет на борбата с инфлацията, макар и да съществува опасност европейската икономика да изпадне в рецесия тази зима.

Заради рекордната инфлация, която достигна половинвековен връх, ръстът на цените може да стопи спестяванията на домакинствата и да даде тласък на спиралата „заплати-цени“, предава "Ройтерс".

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до от 1.25% и 0.75%, считано от 14 септември 2022 година. Това са най-високите им нива от 2011 г. насам, като се очакват още увеличения през октомври и декември.

Още по темата
"Тази сериозна стъпка ускорява прехода от сегашните нерестриктивни лихвени проценти към нива, които ще осигурят навременно връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2%", посочват от институцията.

Съществуваха колебания дали повишението трябва да бъде от 50 или 75 базисни пункта, данните за инфлацията в обаче стават причината да бъде предприето по-сериозно увеличение на лихвите.

Прогнозите за инфлацията също биват променени. ЕЦБ предвижда инфлация от до 5.5% през 2023 г., спрямо по-рано предвидените 3.5% и от 2.3% за 2024 г., което отново надскача целта на институцията от 2%.

По-нататъшни увеличения на лихвите са напълно възможни, казват от ЕЦБ. „В рамките на следващите си срещи се очаква Управителният съвет отново да вдигне лихвените проценти, за да ограничи търсенето и да намали риска от допълнителен ръст на инфлацията“, добавят от институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase