Снимка: БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия призовава за създаване на зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“ – най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това пише в доклад на агенцията, която миналата седмица посети обекта. Припомняме, че централата беше подложена многократно на обстрел, като Русия и Украйна се обвиняват взаимно за това.

В доклада не се приписва вина за щетите в атомната електроцентрала към никоя от страните. Запорожката АЕЦ беше превзета от руските войски през март и към момента се контролира от Москва, но се управлява от украински техници. „Има спешна нужда от временни мерки за предотвратяване на ядрена авария, произтичаща от физически щети, причинени с военни средства“, каза МААЕ. „Това може да бъде постигнато чрез незабавното създаване на зона за ядрена безопасност и защита на сигурността. МААЕ препоръчва обстрелът на място и в близост да бъде спрян незабавно, за да се избегнат по-нататъшни щети на централата и свързаните с нея съоръжения“, се казва в доклада.

Инспекторите докладват, че са открили руски войници и тежко оборудване в централата, включително и военни машини, паркирани в турбинните зали. Те препоръчват условията за украинския персонал, работещ в централата, да бъдат подобрени, за да се намали вероятността от грешки. „Украинският персонал, управляващ централата при руска военна окупация, е подложен на постоянен силен стрес и натиск, особено с ограничения наличен персонал“, се казва в доклада на МААЕ. „Това не е устойчиво и може да доведе до увеличаване на човешките грешки с последици за ядрената безопасност“, се казва още в документа.

„Ситуацията в Украйна е безпрецедентна, тъй като за пръв път се води конфликт сред атомни обекти. Евентуален ядрен инцидент би имал сериозни последствия не само за страната, но и отвъд нейните граници, заради което международната общност разчита на МААЕ да направи сериозна оценка на случващото се в АЕЦ-а“, се казва в доклада. От агенцията уточняват, че вече имат присъствие в Запорожката електроцентрала, като така ще получават навременна и достоверна информация за случващото се там. Това само по себе си е от жизненоважно значение за стабилизиране на ситуацията около обекта, тъй като през изминалите месеци от завземането на централата на 4 март имаше дълги периоди, в които МААЕ не получаваше никакви данни от най-голямата АЕЦ в Европа.

„Въпреки това Международната агенция за атомна енергия остава дълбоко обезпокоена от ситуацията в АЕЦ „Запорожие“ – това не се е променило“, се уточнява в документа. „Докато няма край на конфликта и връщането към стабилни условия за работа на централата, трябва да се вземат спешни мерки, за да се предотврати ядрена катастрофа, произтичаща от нарушаване на физическата цялост на комплекса, вследствие на военни действия. Това може да бъде предотвратено с незабавното установяване на зона за безопасност и ядрена сигурност. Агенцията е готова да започне незабавно консултации, с които да се договори спешното въвеждане на подобна зона в АЕЦ „Запорожие“, се казва още в документа.

Докладът завършва с изброяване на основните инциденти, които са се случили около АЕЦ „Запорожие“ след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Сред тях има основно обстрели около и по обекта, както и прелитането на ракети над централата.

Въпреки безпрецедентните обстоятелства, от МААЕ отбелязват, че другите три действащи атомни електроцентрали – „Хмелницка“, „Ривне“ и „Южна Украйна“, продължават да работят безопасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase