Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва да забрани руските туристи, заяви в сряда украинският външен министър Дмитрий Кулеба, призовавайки за стъпка, която външните министри на блока, събрали се в Прага, едва ли ще предприемат поради дълбоките разногласия по въпроса, предаде "Ройтерс".

Кулеба предложи също така програма, при която руските войници, които се предадат, да бъдат възнаградени с "нов живот", макар че не каза къде.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната за туризъм, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че това би било контрапродуктивно, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да се разреши достъп до Запада.

Очаква се министрите от ЕС да постигнат принципно съгласие за спиране на действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Москва, което означава, че руснаците ще трябва да чакат по-дълго и да плащат повече за визи, но не и за категорична забрана за пътуване в ЕС.

"Времето на половинчатите мерки отмина", заяви Кулеба преди срещата с министрите на ЕС, като ги помоли да отидат по-далеч. "Само твърда и последователна политика може да доведе до резултати."

"Забраната за издаване на визи за руски туристи и някои други категории ще бъде подходящ отговор на геноцидната агресивна война на Русия в сърцето на Европа, подкрепяна от огромното мнозинство руски граждани", заяви Кулеба в изявление, изпратено по имейл на "Ройтерс".

В съвместния си меморандум Франция и Германия заявиха, че макар да са необходими проверки за сигурност, на студенти, артисти и други лица все пак трябва да бъде разрешено да пътуват до ЕС.

"Важно е да се прави разлика между подстрекателите към война и руските граждани, артисти, студенти... Трябва да продължим да поддържаме връзки с тях", заяви във вторник френският външен министър Катрин Колона.

Но литовският министър Габриелиус Ландсбергис заяви, че трябва да се направи повече. "Позицията на Литва е, че броят на (руските) туристи, пристигащи в ЕС, трябва да бъде ... намален, ако не и напълно отменен", каза той.

Естония, Финландия, Литва, Латвия и Полша написаха съвместно изявление, в което поискаха от Европейската комисия да предложи мерки за "решително намаляване на потока от руски граждани в Европейския съюз и Шенгенското пространство", съобщи "Файненшъл таймс".

Още по темата
"До въвеждането на такива мерки на равнище ЕС ще обмислим въвеждането на временни мерки на национално равнище, за да се справим с неотложните проблеми на обществената сигурност, свързани с увеличения приток на руски граждани през нашите граници", цитира ги FT.

Кулеба предложи също така да се стартира специална програма за руски войници, които не желаят повече да се сражават в Украйна.

"Посланието: спасявайте се и напускайте. Сложете оръжие, предайте се на украинските сили и получете възможност да започнете нов живот", каза Кулеба.

"Убеден съм, че това предложение си заслужава, защото дори един руски войник да сложи оръжие и да реши да напусне, това означава спасени украински животи и по-близък мир", каза Кулеба.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски призова руските войници да бягат, за да спасят живота си, след като силите му започнаха офанзива за превземане на Южна Украйна, но Москва заяви, че е отблъснала атаката и е нанесла тежки загуби на киевските войски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase