Снимка: БГНЕС

Поршета, Бентлита и други луксозни автомобили с руски регистрационни номера запълват паркинга на летището в Хелзинки, тъй като Финландия се превръща във важна транзитна страна за руските туристи, летящи за Европа.

ЕС затвори въздушното си пространство за руски самолети, след като Москва нахлу в Украйна, принуждавайки всички, които искат да пътуват до Европа, да прекосяват границата с кола или да избират обиколен маршрут, използвайки незападни авиокомпании, предаде в. "Гардиън".

След като през юли изтекоха ограниченията на Covid-19, броят на руските пътници нарасна и в Европа се надигна бум срещу допускането на руски туристи, докато войната продължава.

Бърза разходка из паркинга на летището в Хелзинки разкри десетки, ако не и стотици автомобили от висок клас с руски номера, включително нов седан Mercedes-Benz S-класа и Porsche 911 Turbo S.

"Това ме изумява", каза финландският пътник Юси Хирвонен, след като излезе от гаража. "Иска ми се да не бяха тук, преди да се реши ситуацията в Украйна".

Финландският външен министър Пекка Хаависто заяви, че Финландия се е превърнала в "транзитна страна" за руските туристи. "В момента на летището в Хелзинки се наблюдава голям брой руски туристи", добави той.

Миналата седмица Финландия заяви, че от 1 септември ще ограничи броя на руските туристически визи до 10 % от сегашния им обем след нарастващото недоволство от руския туризъм на фона на войната в Украйна.

Руснаците продължават да влизат във Финландия с визи, издадени от други държави от ЕС в Шенгенското пространство за безгранично пътуване, за своите пътувания. "Те идват тук с шенгенски визи, издадени от различни държави, и след това продължават по-нататък през летището в Хелзинки", каза Хаависто.

Според проучване, проведено от финландската гранична охрана през август, около две трети от руснаците, пресичащи източната граница на Финландия, го правят с шенгенска виза, издадена от страна, различна от Финландия.

Още по темата
"Унгария, Испания, Италия, Австрия, Гърция и Испания обикновено издават визи на руснаци и като цяло са сред страните, които издават най-много визи всяка година", казва Мерт Шашиоглу, служител на граничната охрана. Много от източните страни членки на ЕС спряха да издават туристически визи на руснаци малко след инвазията на 24 февруари, но руснаците с визи, издадени от други страни от ЕС, са допуснати във всички държави от ЕС.

Във вторник външният министър на Литва, Габриелиус Ландсбергис, заяви, че Литва може да потърси "регионално решение" за забрана на руските туристи, ако държавите-членки на ЕС не успеят да се споразумеят за санкция в целия блок, и очаква да проведе разговори следващата седмица с Латвия, Естония, Финландия и Полша в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Прага.

"На първо място търсим европейско решение, защото то е най-устойчиво и юридически правилно", заяви Ландсбергис пред репортери в литовската столица Вилнюс.

"Ако не постигнем такова, не изключваме възможността да потърсим регионално решение, което да включва балтийските държави, Полша и евентуално Финландия", добави той, признавайки обаче, че подобен ход ще бъде "труден".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase