Снимка: БГНЕС

Случаите на маймунска шарка в Италия се увеличиха с 52 през последните седем дни и общият им брой достигна 714, съобщи италианската агенция АНСА, като се позова на актуализираната информация на здравното министерство във вторник.

194 от тях са свързани с пътуване в чужбина, съобщиха от министерството.

Почти всички от заразените – 704 – са мъже. Средната възраст на заразените е 37 години.

В Италия няма смъртни случаи от маймунската шарка, но италианец почина в Куба.

С най-голям брой случаи е Ломбардия с 308, каза министерството. Следват Лацио със 128, Емилия Романя (73) и Венето (48).

Само Базиликата, Калабрия, Молизе, Умбрия и Вал д'Аоста не съобщават за случаи.

Италианското посолство в Хавана помага на семейството на италианеца, починал от маймунска шарка на острова. Името му е Германо Манчини, на 50 години, командир на казарма на карабинери в Скорце близо до Венеция.

Италия наскоро започна имунизация срещу маймунска шарка, като първите инжекции бяха направени в болница „Спаланцани“ в Рим преди две седмици, после ваксини започнаха да се поставят в Болоня и в останалата част от Емилия-Романя.

Другите два приоритетни региона, Ломбардия и Венето, започнаха да раздават дози от ваксината по-късно тази седмица.

На 23 юли Световната здравна организация обяви, че маймунската шарка е „глобална здравна опасност“.

Кампанията за ваксиниране не е масова, както срещу ковид, а е насочена към хора с най-голям риск от инфекция, като гей, транссексуални, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже, както и работещи в лаборатории с евентуално излагане на ортопоксвирус, съобщава БТА.

„Спаланцани“ е най-голямата инфекциозна болница в Италия и лекува първите пациенти с ковид-19 в началото на 2020 г.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 месеца

Не съм джентълмен,не ме интересуват италианците,както те не се интересуват от мен! Няма опасност за мен, който се чувства застрашен моля да си слата ваксина маска скафандри...квото .еши!

7

Анонимен

преди 8 месеца

Как се тълкува изразът "Почти всичките от 700...заразени са мъже"?Ако има други- жени деца...е по -коректно да се кажат бройки- колко мъже,колко жени...Чак такива подробности ,че са почти всичките някакви не е важно ,напишете колко са в болница как ти лекуват

6

Анонимен

преди 8 месеца

Не знаех че италианците толкова много обичат да си хлопат яйцата,все пак италианките са хубавици.