Снимка: БГНЕС

Естонските власти премахнаха танк от съветската епоха от пиедестала му в източния град Нарва - най-значимото премахване от общо 200-400 подобни паметника, които правителството е обещало да премахне до края на годината.

Това е най-новата мярка срещу Русия от страна на страните от Балтийския регион, като във вторник Финландия обяви, че ще намали броя на визите, които издава на руснаци, до 10% от сегашния брой след нарастващото безпокойство от руския туризъм.

След нахлуването на Русия в Украйна съветските паметници в Естония вече не са само местен въпрос, заяви във вторник министър-председателят Кая Калас. "Никой не иска да вижда как нашият войнстващ и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом", каза Калас.

Балтийската държава е съветска република от 1944 г. до 1991 г. и почти една четвърт от населението ѝ от 1,3 млн. души са етнически руснаци. "Няма да дадем възможност на Русия да използва миналото, за да наруши мира в Естония", заяви Калас.

По-рано този месец правителството обяви намерението си да премахне всички паметници от съветската епоха, като заяви, че инвазията на Москва в Украйна е "отворила рани в нашето общество, за които тези паметници от комунистическата епоха ни напомнят".

Съобщението беше посрещнато враждебно от някои жители на Нарва, на границата на Естония с Русия, където само 4% от жителите са етнически естонци, а над 80% са етнически руснаци, което накара правителството да се намеси бързо, за да противодейства на "нарастващото напрежение и объркване", каза Калас.

Работата по премахването на танка Т-34 и два други съветски паметника в града започна под полицейска охрана скоро след зазоряване във вторник и приключи до средата на сутринта. Танкът ще бъде изложен в естонския национален военен музей близо до столицата Талин.

Още по темата
Министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Лаанеметс заяви, че съображенията за обществен ред са от първостепенно значение. "Много местни жители са загрижени за премахването на паметниците", каза той, но войната трябва да бъде отбелязвана "без конфликти и заплаха от провокации".

Премахването на съветски паметници е предизвиквало безредици в Естония и в миналото: преместването на статуя, известна като Бронзовия войник, в Талин през април 2007 г. доведе до две нощи на размирици и грабежи, по време на които беше убит руски протестиращ.

Москва разкритикува плановете на Естония. "Премахването на паметниците на онези, които спасиха Европа от фашизма, е възмутително, разбира се", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков този месец. "Това не прави чест на нито една нация."

В съседна Латвия през юни депутатите приеха закон, според който всички "паметници, прославящи съветския режим", които не са разположени в гробища, трябва да бъдат демонтирани до 15 ноември, а произведенията от художествен интерес да бъдат прехвърлени в Музея на окупацията в Рига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase