Снимка: БГНЕС

След 12 случая през изминалата година, които доведоха до поне един смъртен случай, високопоставени лица в Югоизточна Франция заявиха, че призовават около 56 000 млади хора да се ваксинират срещу менингит.

Тревожният брой случаи на менингокок В може да е свързан с нов вариант на бактерията, която инфектира лигавицата на главния и гръбначния мозък или кръвта, предава БГНЕС.

"Менингитът е сериозно заболяване, което може да доведе до трайни увреждания или дори до смърт", заяви д-р Ан-Софи Роньо-Барон от здравната агенция ARS за региона Оверн-Рон-Алпи.

"Поради това изпратихме 56 000 писма до младите хора на възраст от 16 до 24 години - населението, което е най-засегнато от варианта - и до родителите на новородени деца до двегодишна възраст, като част от масирана кампания за ваксинация", каза тя.

Последните два случая са открити в края на юли, с което броят на пациентите в четири местни департамента (Савоя, Айн, Рона и Изер) е нараснал на 12.

Въпреки че един младеж е починал, "на този етап няма особени признаци, че този вариант е по-опасен или заразен" от другите, каза Роньо-Барон.

Менингококовата бактерия В се разпространява чрез продължителен контакт с носител или чрез излагане на въздействието на кашлица или слюнка, съобщи АФП.

Симптомите включват треска, главоболие и повръщане, а заболяването често предизвиква сковаване на врата и поява на червени или лилави обриви.

От април насам френските власти добавиха менингита към списъка с препоръчителни ваксинации за бебета, като заявиха, че всяка година около 500 деца се разболяват от сериозни случаи.

Около 10 % от случаите са с фатален край, съобщи ARS.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 месец

май целят да спрем и да не се ваксинираме както преди за стандартните болести, откакто взеха да работят с компютри по вирусологиите на университети почнаха все по-здрави щамове да излизат, 500 млн искам стадото бе, georgia guidestones..

11

Аз

преди 1 месец

Баси сега за всички ли бъдещи ваксинационни програми ще ни информират..

10

…!!

преди 1 месец

Хайде спрете се, всичко прекалено е вредно и досадно!