Снимка: БГНЕС
fallback

Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" съобщава, че от петък атомната електроцентрала в Запорожие "работи с риск от нарушаване на стандартите за радиационна и противопожарна безопасност".

От "Енергоатом" твърдят в канала си в Telegram, че обстрелът на АЕЦ "Запорожие" от руските сили миналата седмица и действията им в близост до АЕЦ-а, край първи енергоблок в четвъртък, "са предизвикали сериозен риск за безопасната работа на централата".

"В резултат на нападението срещу Запорожката АЕЦ беше активирана аварийната защита на един от енергоблоковете. Един от трите работещи енергоблока сега е изключен", съобщи "Енергоатом".

През последното денонощие имаше нови обстрели край най-голямата АЕЦ в Европа, като сценарият е познат – Украйна обвинява Русия, а Москва обвинява Киев. Според проруския телеграм канал "Рибар" има попадение в "местност, в близост до хранилището за отработено ядрено гориво".

По-рано от „Енергоатом“ казаха, че няма изтичане на радиация. Отчетоха, че по време на последния обстрел са били сериозно повредени азотно-кислородната станция, помпената станция за битови отпадни води и комбинираната спомагателна сграда, както и три датчика за радиационен мониторинг около площадката за сухо съхранение на отработено ядрено гориво на АЕЦ.

Макар че централата е под руски контрол, повечето от техниците все още са украинци. Руската страна твърди, че именно украинците са тези, които обстрелват територията на АЕЦ-а, което редовно се опровергава от Киев. Руснаците умело използват територията на централата за прикритие и за осъществяване на атаки към вражеските сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

msm

преди 1 година

Фашистката армия на убиеца Путин няма място в Украйна, още по-малко на площадката на Запорожкия АЕЦ. Те са първопричината за проблема.

13

Анонимен

преди 1 година

Украйна обстрелва АЕЦ а това е логиката. Медиите които твърдят друго лъжат

12

Анонимен

преди 1 година

Зеленяшка обстрелва АЕЦ-а за да изнудва Европа. До там я докарахме.

fallback