Снимка: БГНЕС

Десетки украински военнопленници изглежда са били убити при ракетен удар в петък, а Москва и Киев се обвиняват взаимно, че са извършили атаката, предаде "Ройтерс".

Инцидентът засенчи подкрепяните от ООН усилия за възобновяване на доставките на зърно от Украйна и облекчаване на надвисналата световна криза на глада, породена от войната, която продължава вече шести месец.

Руското министерство на отбраната съобщи, че 40 затворници са били убити, а 75 - ранени при нападението срещу затвора във фронтовия град Оленовка, в част от Донецка област, държана от сепаратистите.

Той обвини Киев, че го е атакувал с произведени в САЩ ракети HIMARS, съобщиха руските информационни агенции.

Въоръжените сили на Украйна отрекоха да са извършили удара и обвиниха за него руските сили, като заявиха, че руската артилерия е насочила оръжието към затвора.

"По този начин руските окупатори преследваха престъпните си цели - да обвинят Украйна в извършването на "военни престъпления", както и да прикрият изтезанията на затворници и екзекуциите", заяви генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че в затвора са били настанени украински военнопленници и че осем служители на затвора също са били ранени. Цитиран е лидерът на подкрепяните от Русия сепаратисти Денис Пушилин, който заяви, че сред задържаните там 193 души няма чужденци.

Видеоклип, публикуван от руския военен кореспондент Андрей Руденко, показва как подкрепяни от Русия военни пресяват изгорелите останки на това, което според него е било затвор.

Разбитият покрив на сградата висеше надолу и се виждаха овъглени останки от тела.

Ройтерс не успя да потвърди независимо мястото на инцидента или подробности за нападението.

Отделно от това Украйна съобщи, че най-малко петима души са загинали и седем са ранени при руски ракетен удар по югоизточния град Николаев, речно пристанище край Черно море, докато Русия обстрелваше фронтовата линия в Източна и Южна Украйна.

Ракетата е паднала близо до спирка на обществения транспорт, съобщи областният управител Виталий Ким в Телеграм.

Русия, която отрича да се цели в цивилни граждани, не коментира веднага ситуацията, а Ройтерс не можа да провери съобщенията за бойното поле.

Правителството в Киев обвини Русия в жестокости и бруталност срещу цивилни граждани по време на инвазията и заяви, че е идентифицирало над 10 000 възможни военни престъпления.

Русия отрече да е замесена във военни престъпления, обвини Киев, че ги инсценира, за да очерни силите си, и заяви, че разследва украинските военни престъпления.

Надежда за зърно

Миналата седмица Русия и Украйна се споразумяха да деблокират износа на зърно от черноморските пристанища, които са застрашени от руски атаки, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Сделката беше първият дипломатически пробив в конфликта, а цените на пшеницата, предлагани в Азия, се понижиха тази седмица поради очакванията за по-големи доставки.
Реклама - Превъртете, за да продължите

Но ожесточените боеве я правят изключително рискована.

Украйна е готова да започне да изпраща зърно от две пристанища в рамките на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но не е определена дата за първата доставка, заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков пред репортери в южното пристанище Одеса.

Още по темата
"Преди войната бяха натоварени общо 17 кораба. Днес започнахме товаренето на още един в Черноморск. По принцип сме решили почти всички технически въпроси", каза той.

Той изрази надежда, че първите кораби ще могат да напуснат пристанището преди края на седмицата, а Бриджит Бринк, посланик на САЩ в Украйна, заяви, че се надява по-късно в петък да бъде постигнато споразумение, което да отвори пътя за първата пратка.

Ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс заяви в четвъртък, че световната организация се надява по-бедните страни да получат приоритет, като посочи Сомалия, където близо четвърт милион души са изправени пред гладна смърт.

Докато блокирането на зърното в Украйна, един от най-големите износители в света, доведе до повишаване на цените на хранителните продукти в целия свят, недостигът на руски газ повиши цените на енергията в Европа и породи опасения за недостиг през зимата.

В петък потокът на руски газ по газопровода "Северен поток 1" към Германия остана на ниво от едва 20% от капацитета, след като в сряда Русия намали наполовина потока, позовавайки се на ремонтни дейности.

Москва, която описва нахлуването си в Украйна като "специална военна операция", проведена в рамките на самозащита, обвинява западните санкции за ниските доставки на газ. Украйна и нейните съюзници твърдят, че руското нападение е било напълно непровокирано.

Фокус върху Южна Украйна

Според британската разузнавателна информация Русия е наредила на наемници да поддържат участъци от фронтовата линия в Украйна - знак, че й липсва бойна пехота, докато Киев засилва контраофанзивата в южната част на страната.

По-голямото използване на бойци от руската частна военна компания "Вагнер груп" за изпълнение на фронтови задачи вместо обичайната им работа в специалните операции би било още един знак, че руската армия е под напрежение.

"Това е значителна промяна в сравнение с предишната заетост на групата от 2015 г. насам, когато тя обикновено изпълняваше мисии, различни от явната, широкомащабна редовна руска военна дейност", заяви министерството.

"Вагнер" и Кремъл не са коментирали по въпроса.

В сряда официални лица в Киев заявиха, че са наблюдавали "масирано пренасочване" на руски сили на юг, където според британски представители на отбраната 49-та руска армия, разположена на западния бряг на река Днепър, е уязвима.

Контраатаките на Украйна на юг идват в момент, в който Русия се бори за контрол над целия индустриален регион Донбас на изток, включващ провинциите Донецк и Луганск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase