Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на канцеларията на президента Серджо Матарела.

Президентът Матарела помоли Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, се казва още в изявлението.

Oще по темата
Италианският премиер подаде оставка, след като три важни партии от неговата коалиция вчера бойкотираха в Сената на италианския парламент вот на доверие за неговото правителство.

Оттеглянето на италианския министър-председател Марио Драги, възприеман образно казано като един от стълбовете на Европа, ще постави началото на период на несигурност. Това заяви днес държавният секретар на Франция по европейските въпроси Лоранс Бун, предаде Франс прес.

"Италия ще се завърне към един период, който би могъл да бъде дори по-нестабилен от това, което сме виждали досега", посочи Бун, бивш главен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Бих искала да изкажа своето признание към Марио Драги, който е изключителен държавник, партньор на Франция, с когото работихме добре. Той е един стълб за Европа", каза тя.

На въпроса дали обявената от Драги оставка е лоша новина Лоранс Бун заяви, че очаква "един период на несигурност, а това никога не носи спокойствие".

"Нека ви напомня обаче, че по времето на кризата с Ковид-19, когато отново имахме период на огромна несигурност, успяхме да създадем един общ дълг и това даде много силна основа на Европейския съюз. Тази задлъжнялост беше не само обща, но и солидарна, тъй като взехме решение да помогнем на най-засегнатите държави", добави тя.

Пазарите следят с внимание ситуацията в Италия. Стойността на италианския дълг тръгна нагоре, а Миланската борса отбеляза спад, което е признак за нервността на пазарите заради несигурността, очертаваща се в третата по големина икономика в еврозоната, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

баба мара

преди 1 година

всичките оли-г-френи падат като круши такива тъ-пи хора не съм мислила чеще има в евр институции

17

още една гнила круша

преди 1 година

Айде още един западен политик си тръгна. началния колектив подръжник на хлофила се уволнява. Като среща в Киев със клоуна е сигурен приснак за напускане на политиката...

16

Анонимен

преди 1 година

Европеецът никога няма да стане *** на САЩ...вековни традиции и нации не се унищожават толкова лесно с *** пропаганда

fallback