Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Не, няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна. Това каза пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на твърденията в РС Македония, че е имало промяна на предложението от Париж.
Още по темата

Тя уточни, че в протокола, който днес бе подписан от двамата министри - Генчовска и Буяр Османи, има конкретни срокове, които са част от Преговорната рамка. "Има механизъм за контрол на неговото изпълнение. Не е просто един двустранен протокол", каза още Геночвска в отговор на въпроса на БГНЕС "има ли опасност днешният протокол да последва съдбата на първия от 2019г. и той да не се изпълнява.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов заяви пред БГНЕС, че е притеснен от антиевропейското говорене в РСМ през последните седмици и призова политическият елит и местните медии да тръгнат по пътя на европеизацията на страната.

Министър Генчовска заяви, че днес сме станали свидетели на един много важен момент – проведе се втората междуправителствена комисия.

"В рамките на състоялото се заседание беше обсъдено постигнатото в секторните политики. Има пет работни групи, беше отчетен прогреса. Бяха представени перспективите какво и кога трябва да се свърши в различните области – енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Най-важният резултат е подписването на Втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да се решат много от отворените въпроси", заяви ръководителят на българската дипломация.

Тя отбеляза, че този Протокол не е документ само по себе си. "Както многократно сме заявявали той е интегрална част от пакета на Френското предложение, имам предвид Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Оттук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от РСМ с оглед по-добра координация и техните следващи стъпки, които са свързани с промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите не само в основния закон, но и в останалото законодателство", каза министър Генчовска, която благодари на екипа на МВнР за професионалната работа.

По отношение на официалния език на РСМ МВнР изцяло се съобразява с решението на Народното събрание. „В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния език. Нашата позиция е гарантирана такава каквато е формулирана съгласно Договора в целия пакет, за който споменах“, подчерта Генчовска. Българската позиция по този въпрос е ясно заявена и остава непроменена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар