Франция отбелязва националния си празник с военен парад на булевард "Шанз-Елизе". В него участват 6300 войници, 65 самолета, 23 хеликоптера, 180 бойни машини и 200 коня.

Парадът беше открит от 9 изтребителя, които изрисуваха в небето националния флаг. Начало на честванията поставя традиционният военен парад, а в него ще вземат участие и представители на държави от Европейския съюз и НАТО.

Тази година специална покана е отправена и към България и още 8 източноевропейски страни. Представителна гвардейска част с българския флаг води пешия марш.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в речта си:

"Войната, за съжаление, се върна на нашия континент, и много бързо, по впечатляващ начин, признат от нашите съюзници, ние се адаптирахме. По море, включително в източното Средиземноморие. По въздух, засилвайки патрулните полети. Чрез логистична подкрепа и разузнавателна информация, най-вече в балтийските държави. По суша, разполагайки батальон в Румъния и елементи на противовъздушна отбрана в рамките на силите за бързо реагиране на НАТО. Също в Естония, където присъствието ни беше удължено".

Зрители на парада са около 8000 души на трибуните, както и близо 8 милиона пред телевизионния екран и в интернет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase