Снимка: БГНЕС
fallback

В сряда Европейският съюз поиска от Унгария и Полша да подобрят независимостта на съдебната система и медиите, както и гаранциите за борба с корупцията, като заяви, че условията за отпускане на милиардна помощ за двете страни не са изпълнени и че продължават да съществуват сериозни опасения.

Оценката е направена в новия доклад на изпълнителния орган на ЕС за върховенството на закона, който включва съвети за демократични подобрения във всички 27 държави-членки на блока - от по-добро разкриване на финансови данни от длъжностните лица до цифровизация на публичната администрация.

Но погледите са насочени към двете бивши комунистически страни, в които евроспектичните правителства водят все по-ожесточени битки с ЕС по въпросите на миграцията, правата на човека, околната среда и демократичните ценности.

"Войната на Русия в Украйна е още едно напомняне за важността на нашата работа за поддържане и насърчаване на върховенството на закона в ЕС и извън него", заяви европейският комисар по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на доклада.

"Можем да останем надеждни само ако собствената ни къща е подредена."

Базираната в Брюксел Комисия спира достъпа на Будапеща до 15,5 млрд. евро от средствата за стимулиране, предназначени да помогнат за извеждане на икономиките от кризата на COVID, както и до още 36 млрд. евро, предвидени за Полша, най-голямата страна в източната част на ЕС.

Комисията вече е одобрила изплащането на средства за 25 държави членки. Полша е в тази група, но все още не е получила никакви пари, тъй като Комисията обещава да се въздържи от извършването на действителния банков превод, преди да бъде оправена полската съдебна система.

До момента Комисията е изплатила над 100 млрд. евро на държави, сред които Испания и Хърватия. Нидерландия представи плана си за разходите за одобрение едва миналата седмица след продължителни политически борби у дома.

Oще по темата
Комисията все още не е одобрила плана на Унгария.

Но в сряда в доклада на Комисията се посочва, че опасенията относно независимостта на съдебната система в Унгария "остават без отговор".

В него се препоръчва Будапеща да засили ролята на своя Национален съдебен съвет, както и да засили независимостта на медийния регулаторен орган и да приеме "всеобхватни реформи в областта на лобирането".

За Варшава тя заяви, че "продължават да съществуват сериозни опасения, свързани с независимостта на полската съдебна система".

Тя предписва разделяне на функциите на министъра на правосъдието и на главния прокурор, подобряване на достъпа на гражданското общество до разработването на политики и гарантиране на справедлив процес при вземането на решения за издаване на лицензи за работа на медиите.

Това се случва в деликатен момент за Виктор Орбан, дългогодишен министър-председател на Унгария, където валутата форинт достигна рекордно ниско ниво спрямо еврото на фона на двуцифрена инфлация и нарастващи разходи за енергия.

Консултантската компания Eurointelligence заяви, че обширните разходи, които са помогнали за последната изборна победа на Орбан през април, на практика са изчерпали бюджетния дефицит, предвиден за цялата 2022 г., през първата половина на годината.

"Това оставя Орбан пред сложен икономически проблем за решаване, с който би било по-лесно да се справи, ако имаше достъп до финансиране от ЕС", се казва в бележка от сряда.

През седмиците Будапеща многократно заяви, че е готова да сключи сделка с Комисията, но изпълнителният орган отчете недостатъчен напредък от страна на Унгария, която от години се противопоставя на натиска за засилване на гаранциите срещу корупцията.

Междувременно Орбан усложни усилията на ЕС да наложи санкции на Русия за воденето на война в Украйна или да договори минимален световен корпоративен данък.

"Унгария и Европейската комисия... се приближават към взаимно вредния етап на застой в противопоставянето си по отношение на върховенството на закона", заяви Eurointelligencе

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ай стига ма

преди 1 година

Ха, ха ,ха ! Щом не им изнася намесват "демокрацията ", каквато няма в ЕС ,защото всички ние от източна Европа трябва само да слушаме !

19

Анонимен

преди 1 година

Еврозелките пак са се правили на умни. Накрая заради идиотиите си, насила ще разпаднат ЕС.

18

Анонимен

преди 1 година

времето ви истече лягаите да спите лека нощ

fallback