Снимка: БГНЕС


Ваканционната група TUI очаква най-високото ниво на търсене на Гърция през тази година, заяви в неделя директорът по комуникациите на компанията Ааге Дюенхаупт.

Туризмът съставлява около 20% от брутния вътрешен продукт на Гърция и има решаваща роля за излизането на икономиката от продължилата десетилетие дългова криза, последвана от пандемията COVID-19.

"Това лято Гърция отново е една от най-популярните дестинации за почивка. Очакваме най-високото ниво на търсене досега", каза Дуенхаупт, цитиран от БГНЕС.

"Очаква се общо групата да доведе около 3 млн. туристи в Гърция. По-голям брой посетители, отколкото преди пандемията, когато те бяха 2,8 млн.", добави той.

TUI заяви, че очаква да стане отново печеливша през 2022 г., тъй като държавите са премахнали ограниченията за движение.

Гръцки официални лица заявиха, че очакват секторът да донесе поне 80 % от рекордните 18 млрд. евро приходи, генерирани през 2019 г., преди пандемията, въз основа на 33 млн. пристигащи, в сравнение с 14 млн. посетители от чужбина през миналата година.

Те обаче може да се сблъскат с прекъсвания, тъй като стачките и недостигът на персонал наложиха отмяната на хиляди полети в цяла Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase