Снимка: БГНЕС
fallback

В село Микулишки в Беларус бе разрушен мемориал на войниците от полската Армия Крайова – най-голямата нелегална съпротивителна армия по време на Втората световна война. Гробището е било изравнено със земята, съобщи на 5 юли Министерството на външните работи на Полша в Twitter.

„Трудно е за обяснение. Това е безпрецедентен акт на скотство и необяснимо подкопаване на взаимните задължения на Полша и Беларус в областта на защитата на паметниците“, се казва в изявление на полското дипломатическо ведомство.

💬 Cmentarz polskich żołnierzy AK w Mikuliszkach na Białorusi został zrównany z ziemią. To trudny do wyjaśnienia, bezprecedensowy akt bestialstwa i niewytłumaczalne podważenie wzajemnych zobowiązań Polski i Białorusi w zakresie ochrony miejsc pamięci.

Więcej ⤵️ pic.twitter.com/qrkFKnSqcb

— Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP 🇵🇱 (@MSZ_RP) July 5, 2022


На сайта на полското външно министерство се посочва, че във връзка с инцидента е бил привикан временният аташе на Беларус, на когото е връчена протестна нота.

"Министерството на външните работи е възмутено от съобщенията, че гробището на полските войници в Микулишки, Гродненска област, е било унищожено по заповед на беларуските власти. През 1944 г. воините от 3-та и 6-та бригада на Армия Крайова, участници в операцията „Остра Брама“, са се сражавали за освобождението на Вилнюс от германската окупация и са платили за това най-високата цена. Особено шокиращо е, че беларуската страна предприема тази безпрецедентна атака точно в навечерието на годишнината от операцията на 7 юли“, се казва в изявлението.

Полските дипломати възприемат случващото се като напомняне за "най-тъмните страници от историята на комунизма", се казва още в изявлението.

От полското министерство решително осъждат тези действия и посочват: "Като се имат предвид по-ранните съобщения за опустошаване на полски военни гробища, [това] не може да се възприема по друг начин освен като преднамерено действие за по-нататъшно влошаване на отношенията между Полша и Беларус.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

Ти такава супа ли си правиш? Лекувай се.

21

Анонимен

преди 1 година

ДА ИДАТ ПОЛЯЦИТЕ ДА СЕ ПРИБЕРАТ КОКАЛИТЕ ЗА ДА СИ ВАРЯТ СУПА.

20

Анонимен

преди 1 година

Не ми харесва разрушаването независимо кой го прави, напомня ми на онези с брадите в Сирия. Реши го в парламента, демонтирай и прати в някой забравен склад. Някой човечец скулптур навремето го е правил и е част от историята за добро или лошо. Тия у нас да ги демонтират и да се направи нещо красиво, вместо да се ползва за тоалетна от подпийнали хлапета.

fallback