Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световното търсене на природен газ ще се задъхва през следващите три години, тъй като растящите цени и заплахата от по-нататъшно намаляване на доставките от страна на Русия обезкуражават потреблението, пише Bloomberg.

Очаква се потреблението на природен газ да намалее с 0,5 % през тази година, тъй като намалената икономическа активност в Азия и резкият спад в търсенето на газ в Европа засенчват по-жизнените пазари в Северна Америка, заяви Международната агенция по енергетика в тримесечния си пазарен доклад. Очаква се ръстът на световното търсене до 2024 г. да намалее с 60% в сравнение с предишната прогноза на МАЕ.

"Днешните рекордни цени и прекъсвания на доставките вредят на репутацията на природния газ като надежден и достъпен енергиен източник", се казва в доклада на базираната в Париж агенция. Низходящата ревизия на бъдещия растеж е "най-вече в резултат на по-слабата икономическа активност и по-малкото преминаване от въглища или петрол към газ".

Прогнозата показва колко силно кризата с доставките в Европа е засегнала други пазари. Русия - исторически най-големият доставчик на газ на континента - намали износа си след санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, което разтърси пазарите, тъй като купувачите търсеха други доставки. Свиването на пазара означава, че цените на газа в региона са над три пъти по-високи от тези преди година, което спомага за разпалването на най-тежката криза на разходите за живот в Европа от десетилетия насам.

Засега се очаква потоците на руски газ по тръбопроводите към Европа да намалеят с 40% през 2022 г., като се очаква по-високият внос на втечнен природен газ да компенсира част от недостига. В същото време се очаква търсенето на горива в Европа да намалее с около 9% тази година и да достигне нива под тези от 2020 г. 

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase