Снимка: БГНЕС
fallback

В четвъртък Украйна ще бъде приета като кандидат за членство в Европейския съюз - стъпка, която ще повиши моралния дух на страната, тъй като битката с руските войски за два града в източната част на страната достигна "ожесточена кулминация", както я нарече един от официалните представители, предаде "Ройтерс".

Въпреки че одобрението на кандидатурата на киевското правителство от лидерите на ЕС, които се събират в Брюксел, е само началото на процес, който ще продължи с години, то означава огромна геополитическа промяна и ще раздразни Русия, която се опитва да наложи волята си в Украйна.

В петък ще се навършат четири месеца, откакто руският президент Владимир Путин изпрати войски през границата в рамките на така наречената от него "специална военна операция", която отчасти се наложи заради навлизането на Запада в това, което Русия смята за своя сфера на влияние.

Конфликтът, който Западът разглежда като неоправдана агресивна война от страна на Русия, доведе до смъртта на хиляди хора, разселването на милиони и разрушаването на градове, както и до последици в голяма част от света, тъй като износът на храни и енергия беше ограничен.

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците на страната си да ускорят доставките на тежки оръжия, за да се изравнят с Русия на бойното поле.

"Трябва да освободим земята си и да постигнем победа, но по-бързо, много по-бързо", каза Зеленски във видеообръщение в четвъртък.

Масираните въздушни и артилерийски атаки на Москва имат за цел да унищожат целия регион Донбас, каза той.

Русия съсредоточи кампанията си върху Южна и Източна Украйна, след като настъплението ѝ към столицата Киев в ранните етапи на конфликта беше осуетено от упоритата украинска съпротива.

Войната на изтощение в Донбас - индустриалното сърце на Украйна - е най-критична в градовете близнаци Сивиеродонецк и Лисичанск, които са разположени по поречието на река Сиверски Донец в Луганска област.

Битката там "навлиза в някаква страховита кулминация", каза Олексий Арестович, съветник на Зеленски.

Украинските сили защитават Северодонецк и близките селища Золоте и Вовчойровка, заяви в четвъртък губернаторът на Луганск Серхий Гайдай, но руските сили са превзели Лоскутивка и Рай-Олександровка на юг.

Стотици цивилни са блокирани в химически завод в Северодонецк, докато Украйна и Русия спорят кой да контролира бомбардирания град.

Москва твърди, че украинските сили в града са обкръжени и попаднали в капан. Но в сряда Гайдай заяви пред украинската телевизия, че руските сили нямат пълен контрол над Северодонецк.

Гайдай заяви, че целият Лисичанск е в обсега на руския огън.

"За да се избегне обкръжаването, нашето командване може да нареди на войските да се оттеглят на нови позиции. Възможно е да има прегрупиране след изминалата нощ", каза той.

Информационна агенция ТАСС цитира подкрепяните от Русия сепаратисти, които твърдят, че Лисичанск вече е обкръжен и откъснат от доставки, след като пътят, свързващ града с град Северск, е бил превзет.

Британското министерство на отбраната заяви, че някои украински части са се изтеглили, вероятно за да избегнат обкръжаването.

"С това пълзящо настъпление руските сили оказват все по-голям натиск върху джоба Лисичанск-Сиевиеродонецк ... усилията им да постигнат по-дълбоко обкръжение, за да превземат западната част на Донецка област, обаче остават в застой", заяви министерството в Twitter.

Зеленски заяви, че в сряда е разговарял с 11 лидери на ЕС относно кандидатурата на Украйна и ще проведе още разговори в четвъртък.

Главният изпълнителен директор на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен, която говори преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, заяви: "Историята е в ход".

Тя добави: "Не говоря само за агресивната война на Путин. Говоря за вятъра на промяната, който отново духа на нашия континент."

Освен Украйна, Молдова и Грузия също се стремят да се присъединят към ЕС, което би било най-амбициозното му разширяване от приемането на източноевропейски държави след Студената война.

Русия отдавна се противопоставя на по-тесните връзки между Украйна, бивша съветска република, и западни групировки като Европейския съюз и военния съюз НАТО.

Дипломатите твърдят, че на Украйна ще ѝ отнеме десетилетие или повече, за да изпълни критериите за присъединяване към ЕС. Но лидерите на ЕС твърдят, че блокът трябва да направи жест, който да признае жертвата на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Чавдар Михов

преди 1 година

"Главният изпълнителен директор на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен."Евалла, Йоанче, машалла! Печелиш номинацията "Мисирка на годината"! Такъв бисер отдавна не бях срещал.

20

Анонимен

преди 1 година

Време е ЕС да забрани знамето на Украйна.

19

н2о

преди 1 година

Чудно ми е, как ще реагира Турция ако укропия бъде приета в ЕС? Турците водеха преговори и чакаха над 20 години, и въпреки това им биха дузпата, а тези без никакви процедури и хоп - в ЕС. Ако укропите бъдат приети и станат пълноправни членове на ЕС това ще е началото на края на ЕС.

fallback