Снимка: БГНЕС

В стопанството на Олександър Перетятко в централната част на Украйна реколтата се прибира само след броени дни. В нормални времена реколтата се изпраща в пристанищата на Черно море за износ по целия свят.

Тази година новата реколта на Перетятко ще бъде натъпкана в огромни полимерни силозни торби, разположени на 5000 хектара земеделска земя, защото няма къде другаде да бъде прибрана, пише Bloomberg.

От драматичната загуба на приходи от износ до осеяните с мини полета и експлодиращите машини - руската инвазия нанесе огромни щети на украинския селскостопански сектор. Сега, когато пристанищата остават затворени въпреки международните усилия за постигане на споразумение, реколтата започва да се събира, а силозите все още са пълни с миналогодишна реколта.

Земеделските производители търсят алтернативи за съхранение на нарастващите запаси, като същевременно вече се притесняват колко ще могат да засеят за сезона през 2023 г. Това означава, че способността на Украйна да снабдява света с така необходимото зърно може да бъде ограничена дори след като пристанищата отново отворят - производството вече се очаква да бъде рязко по-слабо тази година. Качеството на зърното и добивите също ще пострадат, ако посевите останат по-дълго на полето поради липсата на складове.

"Догодина ще си мечтаем за проблемите, с които се сблъскваме сега", казва Дмитрий Скорняков, главен изпълнителен директор на HarvEast, който се занимава със земеделие в Източна и Северна Украйна.

"Защото проблемите през следващата година, повярвайте ми, ще бъдат много, много по-лоши”, смята той.

Преди инвазията Украйна беше сред най-големите износители на пшеница, царевица и слънчогледово олио, а прекратяването на доставките предизвика шок на световните селскостопански пазари, като спомогна за рекордно високи цени на хранителните продукти и породи безпокойство от глада по света.

Правителството на Украйна очаква производството на зърно да спадне с около 40% спрямо 2021 г., след като земеделските стопани не разполагат с торове или оставят земята незасята.

Това може да доведе до недостиг на 10 до 15 млн. тона зърно за съхранение до октомври.

Част от реколтата вече се изнася от страната чрез железница, шосе и по река, но маршрутите са дълги, а времето за изчакване - голямо. Износът на пшеница от Украйна обикновено достига своя пик непосредствено след прибирането на реколтата.

"Това е дълъг, труден, скъп - много голям проблем", казва Скорняков. "След един месец ще получим новата реколта. И очаквам, че ще стане още по-лошо”.

Компанията му е засегната от атаките на Русия. От 127 000 хектара, които HarvEast обработваше преди войната, около 80 000 са в окупираните райони. Други 9000 хектара близо до Киев са обсипани с мини, а половината не са разчистени навреме, за да бъдат засети. В едно от полетата се взривява трактор.

На територията, която все още е под негов контрол, наближава прибирането на реколтата от пшеница и грах. През последното десетилетие компанията използва силозни торби и ще разчита на тях повече от обикновено. Двадесет до тридесет процента от реколтата ѝ често се продава директно от полето, което е неосъществима перспектива през този сезон.

Украйна трябва да разполага с място за съхранение на култури като пшеница и ечемик, които ще бъдат прибрани през лятото, заяви Петро Мелник, председател на Украинския клуб на агробизнеса. По-голямата криза е през есента за по-късно прибраните култури като царевицата.

Силозните торби - които някои фермери като него използват от няколко години - несъмнено ще помогнат. Все пак те няма да поемат целия излишък, а производителите се нуждаят и от капацитет за почистване и сушене на зърното, каза той.

Освен това според Скорняков те не могат да се използват за някои ключови култури като слънчогледа. Украинската асоциация на зърнопроизводителите заяви, че царевицата може да бъде оставена по-дълго на полето, което може да навреди на качеството и добивите.

Украйна се обърна към европейските си партньори с молба за помощ за запазване на следващите си култури. Мобилните складове могат да увеличат капацитета на 15 млн. тона. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще изгради временни силози в граничещи държави като Полша.

Украинската компания за агробизнес IMC се е обединила с други ферми, за да достави силозни чували от Бразилия, заяви главният изпълнителен директор Алекс Лисица. Компанията все още има складирани около 200 000 тона миналогодишна царевица, което е една трета от количеството.

Без скорошни продажби земеделските производители ще разполагат с по-малко средства, за да осигурят семена и производствени материали за засаждането на зимните зърнени култури, което започва още през август. Всяко намаляване на производството може да доведе до още по-сериозно изостряне на ограничените световни доставки.

"Това е началото на истинската световна продоволствена криза", казва той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase