Снимка: архив, БГНЕС

Словенският премиер Роберт Голоб заяви, че на срещата на върха на ЕС идната седмица ще предложи статут на кандидат за членство в ЕС да бъде даден и на Босна и Херцеговина , съобщи Танюг.

Още по темата
Завършвайки двудневното си посещение за запознаване с институциите в Брюксел, по време на което разговаря с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, новият словенски премиер в изявление през журналисти каза, че Словения ще предложи и Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат и приветства позитивното мнение на Комисията за статута на Украйна и нейната европейска перспектива.

Що се отнася до предложението заедно с Украйна и Молдова  статут на кандидат да получи и Босна и Херцеговина, реалността е такава, че това може  да бъде възпрепятствано и от една-единствена членка, но се надявам, че ще победи разумът, заяви словенският премиер, цитиран от Хина.

Надявам се, че ще победи разумът, макар в миналото да е имало злоупотреба  с правото на вето, което някои  членки използваха като инструмент за натиск за собствените си интереси, които нямат никаква връзка с европейските ценности, заяви Голоб.

Той потвърди, че е запознат със съдържанието на писмото, което е изпратил на Шарл Мишел в подкрепа на кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство в ЕС словенският президент Борут Пахор.

Словенският президент Борут Пахор призова в четвъртък Европейския съюз да ускори приемането на страните от Западните Балкани и без условия да даде статут на страна кандидат за членство на Босна, най-нестабилната държава в региона. Пахор посочва в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че е обезпокоен, че перспективата за членство в ЕС на страните от Западните Балкани изглежда още по-далечна въпреки обещанията и въпреки че Брюксел изпраща окуражаващи сигнали на Украйна и Молдова след нахлуването на Русия в Украйна.

Пахор изтъква, че Босна специално е пример за това как забавянето на присъединяването на дадена страна към ЕС може да създаде благодатна почва за национализъм и да доведе до по-голяма политическа нестабилност. Убеден съм, че е абсолютно необходимо на Босна и Херцеговина безусловно да бъде даден статут на кандидат за членство в ЕС, посочва Пахор в изпратеното писмо преди срещата на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани на 23 юни. Такава стъпка ще укрепи проевропейските сили в Босна на фона на заплахата от етнически сръбски сепаратизъм, който мълчаливо е подкрепян от Русия, отбелязва Пахор и добавя, че Сараево все пак трябва да изпълни условията за по-нататъшна интеграция в ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase