Снимка: БГНЕС/EPA

Ръководителят на германското правителство Олаф Шолц не постигна очаквания успех на своята обиколка на Балканите. това коментира Кай Кюстнер за АРД.

През последните дни Шолц посети страните от Западните Балкани и България.

Още по темата
Основната му идея беше да договори старт на преговорите за европейско присъединяване за Северна Македония и Албания.

При разговорите си с македонския премиер Димитър Ковачевски, Шолц обяви, че македонската държава е работила усърдно и че лично той ще се застъпи за старт на преговорите. Българското правителство обаче продължава да не дава готовност за разрешаване на преговорите и изглежда, че няма да има решение на предстоящата европейска среща на върха.

Българският премиер Кирил Петков също разговаря с Шолц, като говори много повече за важността от промени в македонската конституция, от колкото за реално споразумение. Германският ръководител се опитва да се представи като създател на надежда за региона, който показва, че европейското внимание вече е насочено към него.

Шолц припомни, че от десетилетия на Западните Балкани се обещава европейска перспектива, като е дошъл моментът обещанията да бъдат спазени. Той обаче не постигна и особен напредък при преговорите си със сръбския държавен глава Александър Вучич.

Сърбия показа, че не смята да променя своето поведение спрямо Русия и че продължава да търси междинен вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase