Снимка: БГНЕС

Русия иска да се възползва от тримата чужденци, които бяха заловени по време на сражения за Украйна и осъдени на смърт, като "заложници", за да окаже натиск върху Запада за мирните преговори, заяви в петък високопоставен украински служител.

Двама британци и един мароканец получиха смъртна присъда в четвъртък от съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), едно от пълномощните лица на Русия в Източна Украйна, съобщиха руските информационни агенции, предаде "Ройтерс."

Те бяха изправени пред съда, след като миналия месец украински съд осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в Украйна.

Киев заяви, че решението на съда от четвъртък няма правомощия, че бойците са членове на украинските въоръжени сили и че те са обект на защита по Женевската конвенция.

Вадим Денисенко, съветник в Министерството на вътрешните работи, заяви в петък, че Украйна ще координира позицията си по присъдите с Великобритания, САЩ и Европейския съюз.

Още по темата
"Процесът срещу чужденците повишава залозите в преговорния процес в Руската федерация. Те ги използват като заложници, за да окажат натиск върху света във връзка с преговорния процес", заяви той пред националната телевизия.

Мирните преговори между Украйна и Русия са замразени. Русия обвинява Украйна, че блокира преговорите, но Киев твърди, че вината е на Москва.

В рамките на отделен преговорен процес Турция ръководи опитите за осигуряване на безопасно преминаване на зърно, блокирано в украинските черноморски пристанища, блокирани от Русия.

Русия не коментира веднага забележките на Денисенко.

Двамата британци и мароканецът бяха признати за виновни в "наемническа дейност и извършване на действия, насочени към завземане на властта и сваляне на конституционния ред" на самопровъзгласилата се ДНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase