Снимка: БГНЕС

В сряда гръцкото правителство ще обяви нови стимули за държавните институции за намаляване на потреблението на електроенергия, а министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и заместник-министърът на финансите Тодорос Скайлакакис ще призоват всички обществени сгради да повишат нивото на климатизация до 26-27 градуса по Целзий, предаде в. "Катимерини".

Пакетът от незабавни енергоспестяващи мерки за летния сезон, когато използването на климатици се увеличава, ще включва и намаляване на потреблението на електроенергия от уличното осветление.

Министерството на финансите на Гърция ще предостави увеличено финансиране (бонуси) на държавните институции (министерства, общини и др.), които се вслушат в препоръките и намалят потреблението си.

Още по темата

Тъй като няма пряк начин да се контролира работната температура на климатиците, отговорът на правителствените препоръки ще се оценява въз основа на сравнение на сметките за електроенергия за референтния период (напр. юли-август 2022 г.) със съответните два месеца на предходната година; и ако се установи, че потреблението е по-ниско с процент, който ще бъде определен, то преуспялата структура ще бъде възнаградена с увеличени бюджетни средства.

За изпълнението на мярката Министерството на финансите ще управлява електронна платформа, в която ще се регистрират данните и потреблението на всяка обществена сграда. Регулаторният орган по енергетика е направил пълен запис на потреблението на енергия на всяка обществена сграда през зимните и летните месеци и е изчислил спестяванията, които ще се получат в резултат на регулирането на климатиците за охлаждане и отопление.

Планът "Операция Термостат" вече се прилага в Италия и Испания и наскоро беше косвено споменат от министър-председателя Кириакос Мицотакис: "С някои незначителни промени в поведението ни можем да спестим енергия, да спестим някои разходи и да подпомогнем усилията на страната да намали общия си енергиен отпечатък", беше казал той преди около 10 дни, като се позова на съгласуван план, който правителството ще представи скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase