Снимка: Кадър, bTV

Премиерът Кирил Петков при разговори с европейски дипломати е обсъждал варианти да се заобиколи ветото, наложено върху Северна Македония. Това обяви в интервю за bTV министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска. По думите й, имало документи, които доказват твърденията.

"Има паметни бележки - всички с гриф, които пред органите могат да бъдат показани, когато е необходимо. Не съм присъствала на всички разговори на премиера Кирил Петков с дипломати. В наши разговори с представители на европейски институции са ни информирали, че има други сигнали от премиера", каза тя.

Премиерът Кирил Петков отрече и контраатакува.

Още по темата

"Когато някой прави едностранни фалшиви новини и се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане и да каже какво точно е имал предвид", заяви министър-председателят, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Условията София да каже "да" на Скопие остават непроменени.

"Спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент, включване на българите в Северна Македония в Конституцията на страната, да се изпълнява Договорът за добросъседство", подчерта Петков.

Споровете продължиха и на тема задкулисие и с въпрос - "Има ли министър на външните работи в сянка?".

"Имаше такова усещане. Аз не съм присъствала на много срещи", изтъкна Генчовска.

"Чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство е имало две външни политики", каза премиерът.

Петков потвърди българската позиция по отношение на Северна Македония в присъствието и на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, който беше на посещение в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase