Снимка: БГНЕС

Украйна е внесла в съда още осем дела за военни престъпления в допълнение към три присъди, които вече са издадени на руски войници, заяви в сряда главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от "Ройтерс".

Украинските власти са започнали повече от 16 000 разследвания за възможни военни престъпления по време на руската инвазия, започнала на 24 февруари, каза тя по телевизията.

Москва отрича твърденията, че нейните войски са извършили военни престъпления в рамките на това, което тя описва като "специална операция" за демилитаризиране на Украйна.

Още по темата
Венедиктова заяви, че има 104 заподозрени, девет от които са свързани с престъпленията в мазето на училището в село Яхидне в североизточната Черниговска област, където руските войски държаха стотици хора по време на окупацията си от 3 до 30 март.

Тя заяви, че 10 души са починали от мъките, които са преживели при затварянето им в мазето, и че сред задържаните там са били малко бебе и 93-годишен човек.

Венедиктова каза, че още 16 души са били изведени от мазето и застреляни. Тя не каза какви са доказателствата и изрази разочарование, че деветимата заподозрени не са в Украйна.

"За съжаление, тези хора не се намират физически тук и ние ще проведем задочен процес, но за нас, за украинското правосъдие, за жертвите и техните роднини е много важно да има този съдебен процес", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase