Снимка: БГНЕС
fallback

Володимир Зеленски е световният лидер с най-голяма подкрепа сред страните от Централна и Източна Европа, сочат данните на словашкия мозъчен тръст GLOBSEC.

Зеленски се ползва с подкрепата на 66% от централно и източноевропейците. След него е Енамюел Макрон с 61%, Борис Джонсън с 57%, Джо Байдън с 53% и Урсула Фон дер Лайен с 50%.

В 7 от 9 държави мнозинството възприема Володимир Зеленски положително. Въздействието на войната на Кремъл, пропагандата, дезинформацията и клеветническите кампании обаче се отразява в много страни, включително България, Словакия и Унгария. Общо съответно 50%, 42% и 40% в тези три държави гледат отрицателно на Зеленски.

Сравнително ниска е подкрепата за германския канцлер Олаф Шолц, за когото са гласували само 44% от европейците и след когото са само Владимир Путин с 35% и Си Цзинпин с 23%. Германският канцлер изостава от популярността на предшественичката си Ангела Меркел със 17 процентни пункта.

Войната в Украйна е повлияла на възприятията за много световни политически лидери. Сега обществата като цяло са по-склонни да разпознават имената на лидерите и да имат мнение за тях. През 2021 г. 24% от жителите на Централна и Източна Европа "не знаят" или "никога не са чували" за Джо Байдън, а 35% - за Урсула фон дер Лайен. Тези лидери вече са разпознаваеми, съответно с допълнителни 14 и 13 процентни пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

292

Арестович

преди 1 година

На нашия водевилен актьор, му се отвори големия парашут - никой от лидерите на запад не го харесва, но пък е перфектната марионетка за техните интереси. Нов алианс начело с Англия. Война на САЩ срещу Путин, хитро водена с чужда армия. И още, и още ... А кой го одобрява - най-добре питайте обикновените украйнци, на които децата загиват. Отговорът няма да ви хареса. Да ви перем у европейците

291

Поплавски

преди 1 година

Клоунът не е толкова харесван,а съжалението което получава той от европейските източници,го прави популярен в очите на слепите.Ако не се криеше в мазите на сградите в Киев,а беше вдигнал белият байрак пред руските войски,днес всичко щеше да приключи по-живо,по-здраво.

290

пак опит

преди 1 година

за обида към интелекта на читателите.Какво значи " 7 от 9"? Лидер бил...на какво точно е лидер?Стои в някакъв бункер на някакво кресло и рецитира монолози,държи сметка на целия свят,че не иска да раздухва една война,от която той иска да спечели слава на недостижим държавник.Ами не е такъв,след като става все по-ясно,че е имал възможностите да предотврати кръвопролитието.Ако беше го направил,щяхме да го уважаваме.

fallback