Снимка: архив, БГНЕС
fallback

От днес в Унгария е в сила извънредно положение. Мярката беше въведена от премиера Виктор Орбан заради войната в Украйна.

Във видеобръщение във Facebook той посочи, че военният конфликт в Украйна застрашава финансовата и енергийната сигурност на Унгария.

Oще по темата
"Светът е на ръба на една икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защитава финансовата сигурност на своите семейства", заяви във Орбан.

"Това налага да разполагаме с възможности и пределни граници за действие и изисква незабавни действия. Правителството, упражняващо правото си по силата на конституцията, обявява извънредно положение заради войната в Украйна", допълни Орбан. Извънредното положение влезе в сила тази нощ в полунощ.

Извънредното положение дава възможност на Орбан да управлява с декрети.

Унгарският премиер обяви мярката след сформирането на новото правителство.

Това е четвъртият кабинет, който той ръководи за 12 години, откакто е в управлението на страната.

Малко преди това съобщение на премиера унгарският парламент промени конституцията на страната, за да позволи въвеждането на подобна мярка заради конфликта.

По-късно днес ще бъдат съобщени първите решения, взети в рамките на новото извънредно положение.

В Унгария е в действие още едно извънредно положение, свързано с коронавирусната пандемия. То би трябвало да изтече идния вторник, предаде Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 1 година

И тук лъжете, въпреки че подкрепям единствения политик Орбан! Това извънаредно положение е заради маймунската шарка.

66

Анонимен

преди 1 година

Ако Кирил Петков беше премиер последните 12 години, а не Боко М.утрата и Доган.България щеше да е много по-богата и просперираща, а заплатите щяха да са близки до тези на богатите европейски държави!

65

Анонимен

преди 1 година

Орбан е..Ти си ***.Унгарците са обречени.

fallback