Снимка: БГНЕС
fallback

От няколко месеца в социалните мрежи, в каналите на Telegram и в медиите се разпространяват няколко видеоклипа, които уж доказват, че украинският президент Володимир Зеленски употребява наркотици. Във видеоклиповете на масата на президента на Украйна може да се видят бял прах и пътечки, наподобяващи следи от кокаин, а самият политик сякаш признава, че е наркоман. Дали обаче са достоверни тези записи - това показа проверка, публикувана в изданието "Проверени медии".

1. Видеосрещата с Илон Мъск

В кратко видео, което набра популярност през април, Зеленски е заснет по време на видеоразговор с милиардера Илон Мъск и още един човек. В края на записа украинският президент кани съдателя на Tesla да посети страната му след приключването на войната. А в началото на клипа, когато камерата се движи над масата, може да се забележи купчинка бяло прахообразно вещество. Според интернет публикации това вещество е кокаин. До него има дори банкова пластмасова карта, която се използва при смъркането, твърдят в мрежата.

Факт-чекърите от Snopes обаче установяват, че горният видео фрагмент е взет от по-дълго 13-секундно видео, публикувано в профила на Зеленски в Instagram още на 6 март, пише Actualno.com.

В оригиналното видео няма нищо на мястото, където трябва да стоят кокаинът и банковата карта – тази част от масата е празна. Че става въпрос за фейк потвърдиха и журналистът от BBC Шаян Сардаризаде, който сравни двата клипа кадър по кадър, както и основателят на независимата разследваща журналистическа група Bellingcat Елиът Хигинс.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Pro-Russian accounts are currently sharing a video (left) that has a big ol' pile of cocaine digitally added to smear Zelensky. The original video (right), sans cocaine, can be found here https://t.co/cChEsa7Sbj pic.twitter.com/JAfGsiEIDj

— Eliot Higgins (@EliotHiggins) April 23, 2022

It's day 55 of Russia-Ukraine war.

This video shared by The Sun and others with over 150,000 views claims to show heavy fighting in the Donbas overnight.

In fact, it shows a live ammunition display by the Saudi national guard in December 2013. pic.twitter.com/rLjMIcPIMO

— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) April 19, 2022

Извод: ФАЛШИВА НОВИНА

2. Селфито на Зеленски

Второто видео показва видеообръщение на Зеленски, който е сам в кабинета си. Той последователно показва работния си плот с документи, семейни снимки, статуетки и знамето на Украйна, като казва: "Добър вечер на всички! Ден 52-ри. Какво да кажа... Ние сме силни. Работим, обичаме, благодарим, гордеем се и ще победим всички!" В социалните мрежи то се разпространява с коментар, че на него Зеленски е пиян и още на следващата сутрин е побързал да го изтрие от профила си. В коментарите потребителите също посочват бели ивици на масата, които уж са оставени от кокаин.

В действителност оригиналното видео изобщо не е изтрито. То и досега стои в официалния му акаунт в Instagram и е от 16 април. Там видеото обаче е с добро качество и въпросните ивици се виждат по-добре. И съвсем не са следи от кокаин, а двоен златист орнамент, който минава по цялата маса и продължава зад фото рамката, чиито акценти създават ефекта на още една бяла ивица.

Същият златен орнамент се вижда и на други снимки и видеоклипове, както със Зеленски, така и с неговите предшественици в президентския кабинет в Киев.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Извод: ИЗВАДЕНО ОТ КОНТЕКСТА

3. Чистосърдечното признание

От март потребителите на социалните медии разпространяват и 25-секундно видео, в което Зеленски уж си признава, че е пристрастен към кокаина. Това е част от интервю, в което президентът беше попитан дали са верни слуховете, че взима кока. На това Зеленски уж отговорил: "Страхотно! Страхотно. Това е енергетик номер едно, сериозно. Това е енергия за целия ден. В 07:00 сутринта ставам, разхождам кучето и наистина смъркам наркотици. Това е режимът, в който живея. Препоръчвам на всички, но не и тежките наркотици, защото през деня ти се доспива. Такова зареждане ми стига до вечерта."

Видеото е събрало рекорден брой гледания в руския "ВКонтакте" и в "Съученици" ("Одноклассниках").

Както обаче съобщават нашите колеги от "Детектора мифов" и от AFP, кратките версии на това "признание" за употреба на наркотици се разпространяват в YouTube още през 2019 г. А самото видео е монтаж от няколко откъса от истинско интервю със Зеленски от същата 2019 година, когато той обяви намерението си да се кандидатира на президентските избори.

Оригиналът на видеото излезе през януари 2019 г. в изданието "Украинская правда", като цялото видео е дълго почти 65 минути. Там бъдещият президент наистина говори както за наркотиците, така и за спорта и любовта си към кафето. На осмата минута интервюиращият шеговито казва, че се носят слухове, че Зеленски употребява кокаин, а бъдещият държавен глава отговаря също с чувство за хумор: "Страхотно! Страхотно. Не, не съм на "бяло", на обикновен стол съм. Аз не употребявам наркотици." А на въпроса какво му дава сила, той отговоря: "Да ми мирише на кафе, защото наистина съм пристрастен към кафето. Много обичам кафе, вярно е. Обичам да мириша кафе. Не употребявам никакви наркотици. Мога да изпия чаша вино, да."

От интервюто става ясно, че другото, което зарежда Зеленски, са комуникацията с хората и спазването на режим. "Енергетик номер едно, сериозно, е режимът. <...> Живея в него. В 07:00 сутринта станах, разходих кучето, отидох на спорт... Трябва да се накарам да стигна дотам, това е енергия за целия ден. Препоръчвам го на всички, но не тежка тренировка, защото през деня ти се доспива. Такова зареждане ми стига до вечерта. Нормално хранене, въглехидрати", каза тогава бъдещият глава на Украйна.

Между другото, още през април 2019 г. в самата "Украинская правда" излезе материал, че в социалните мрежи вече е започнал да се разпространява монтаж, в който Зеленски уж твърди, че употребява наркотици.

Извод: ФАЛШИВА НОВИНА

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

314

Ток

преди 1 година

То и аз си взимам бе кво от това мало кока чат чат бонбони и се чудя на акъла на тези които никога не са ги пробвали тези наркотици но имат мнение за тях.

313

Ръката на Кремъл

преди 1 година

Не само кокаин, а и метадон взема. Колкото и да го оправдават продажните ни медии, то си личи и от поведението му, и от тиковете. Даже посредствените му умения на актьор не могат да го скрият. Тези дрънканици могат да заблудят някой, който не го е гледал. Не напразно обяви Максим Галкин за враг на Украйна, защото го имитираше, как шмърка.

312

Лъжливата Рашка

преди 1 година

Това "инфо" от путинофашистките агресори и военнопрестъпници е толкова вярно,колкото и тяхното твърдение,че "нямало да нападнат Украйна",или че кирилицата била дошла от "македонски земи",а не от българските.Докога ще цитирате лъжите на гьобелсовите пропагандони на държавата РФ-Руския Фашизъм?

fallback