Снимка: БГНЕС

Руски военни са влезли в металургичния завод "Азовстал", а украински командир от полка "Азов" описа боевете като ожесточени и кървави.

Щурмът започна часове преди да започне обявеният от Русия тридневен коридор за изтегляне на цивилните и военните части. Засилват се и очакванията, че за Деня на победата - 9 май, Русия ще организира парад в сринатия Мариупол. Властите в Москва посочиха, че само за една нощ са убили 600 украински военни.

В същото време се появи информация, че Русия е направила симулация на ядрен удар по време на учение в Калининград. Близо сто руски войници са упражнявали т.нар. "електронен старт" на мобилни балистични ракети с ядрени глави тип "Искандер", съобщи германското министерство на отбраната, пише Bulgaria ON AIR.

"Нашите войници полагат "свръхчовешки усилия" да отблъснат руската атака. Ситуацията е "изключително трудна", заяви командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко.  

Смята се, че над 200 цивилни все още са в завода, включително повече от 30 деца. А след новината за пробива на крепостта "Азов", Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол, за да може цивилните да се евакуират. Москва обеща примирие от 10 часа всеки ден до събота. Руските власти обещаха евакуираните да отпътуват за Русия или за градовете под украински контрол - според желанието им.

Украинският президент Володимир Зеленски призова ООН за помощ за изтегляне на ранените.

"Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос и съм благодарен за всяка помощ", каза Зеленски.

Русия планира да проведе военен парад в превзетия украински град Мариупол на 9 май по повод годишнината от победата във Втората световна война, твърдят украинските власти. Според Киев, пратеник на администрацията на руския президент е пристигнал в града, за да координира подготовката за парада.

А подготовката за парада в Москва тече с пълна сила. В същото време от Кремъл упорито отричат, че на 9 май ще обявят война в Украйна, което би позволило масова мобилизация. От началото на инвазията Кремъл нарича случващото се "специална военна операция".

Продължава руската офанзива в Източна Украйна. Според областния управител на Луганска област, целият регион е подложен на обстрел, а двама души са загинали през последното денонощие. В района на Донецк в Краматорск са ранени най-малко 25 души през нощта при руски обстрел.

Украйна обаче твърди, че си е върнала контрола над редица населени места около Николаев и Херсон. Киев засега успява да спре сливането на двете офанзиви по линията Изюм - Донбас.

Общият брой на жертвите в района достига 1 235 души, след като властите съобщиха, че са открили още 20 тела на цивилни в предградието Бородянка и околните села

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase