Снимка: БГНЕС
fallback

Киев ще бъде готов, ако въоръжените сили на Беларус се присъединят към военните действия на Русия в Украйна, заяви в сряда говорител на Държавната гранична служба на Украйна.

Беларус, която е близък съюзник на Русия, заяви, че нейните военни са започнали в сряда мащабни учения за проверка на бойната си готовност и че те не представляват заплаха за съседите ѝ, предаде "Ройтерс".

"Не изключваме, че Руската федерация може в даден момент да използва територията на Беларус, въоръжените сили на Република Беларус, срещу Украйна", заяви Андрий Демченко, говорител на Държавната гранична служба на Украйна.

"Затова сме готови", каза той и добави, че границата с Беларус е укрепена, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Русия започна инвазията след провеждането на съвместни учения с Беларус, които ѝ позволиха да приближи повече сили до границата с Украйна.

Oще по темата
В началния етап на инвазията руските войски атакуваха райони на Украйна, граничещи с Беларус, но сега руските атаки са съсредоточени върху източните и югоизточните райони на Украйна.

Демченко заяви, че Украйна също така е укрепила границата си с подкрепяния от Русия регион Приднестровие, където напрежението нараства, след като местните власти заявиха, че е обект на серия от нападения.

Украински официални лица изразиха загриженост за ситуацията в Приднестровието и осъдиха опитите на Русия да въвлече региона във войната на Русия срещу Украйна. Москва също изрази загриженост и заяви, че следи отблизо събитията в Приднестровието.

Кент Логсдън, посланик на САЩ в Молдова, заяви в сряда, че нахлуването на Русия в Украйна и това, което той определи като опити за преначертаване на картата на Европа с оръжие в ръка, са причина за голяма загриженост в целия свят.

Но той заяви на конференция в Молдова, че Вашингтон не разполага с доказателства, че Москва иска да разшири войната до Молдова, и заяви, че руският президент Владимир Путин ще загуби войната, съобщават молдовските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Радев

преди 1 година

Проглема е че имаме много руски поданици по душа русуфилчета тук в България,който се ползват с привилегии на Европейският съюз,работа свобода на предвижване за разлика от руските им съграждани,но плюят против всичко родно и всерусийският им государ товаришт Путин е всичко за тях,говоря за нашите *** неграмотници,а какво ще правят северните славяни от бившия СССР,време беше да си покажат рогата,то да е чул нещо добро човек от там

26

Анонимен

преди 1 година

22 ако погледнеш картата хубаво ще видиш че Русия контролира територия по голяма от Великобритания. Едва ли можеш да видиш мащабите поради това че сравняваш всичко с твоето село.

25

Анонимен

преди 1 година

27 ти си . Чувал ли си за съюзната държава? Тръгнал да поучава а. Русия и Беларус е ЕДНО.От 10 февруари 2009 г. Русия и Беларус са завършили първия етап на съвместни военни програми за обучение на офицери, предназначени за интегриране на военните структури на двете страни. Този военен колектив се нарича Регионална група сили на Беларус и Русия.

fallback