Снимка: БГНЕС

Във вторник британският министър-председател Борис Джонсън заяви на Украйна, че вярва, че тя ще победи Русия и ще разкрие "гигантската грешка" на инвазията на Кремъл, като се позова на британския военен лидер Уинстън Чърчил, за да подчертае подкрепата си за Киев.

Ставайки първият западен лидер, който се обръща към украинския парламент от началото на руската инвазия на 24 февруари, Джонсън приветства смелостта на страната, която взривява "мита за непобедимостта на руския президент Владимир Путин", предаде "Ройтерс".

"Имам едно послание за вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", заяви Джонсън пред депутатите чрез видеовръзка, след като застана на крака за украинския национален химн и бе представен от оратора.

"Това е най-хубавият час на Украйна, който ще се помни и разказва от идните поколения", каза той, повтаряйки думите, изречени от Чърчил през 1940 г., когато Великобритания е изправена пред заплахата да бъде нападната и победена от нацистка Германия.

Джонсън е един от най-страстните поддръжници на усилията на Украйна да се противопостави на това, което Путин нарича "специална операция" за разоръжаване на по-малката ѝ съседка и защитата ѝ от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана агресивна война от страна на Русия.

Джонсън обяви отпускането на още 300 млн. паунда (375 млн. долара) военна помощ за Украйна, включително оборудване за електронна война и радарна система за противодействие на батареите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase