Снимка: БГНЕС

Увеличен е обемът нефт, който Унгария закупува от Казахстан, но транзитът му се осъществява по петролопровода "Дружба". Това заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто по време на днешната пресконференция в казахстанското външно министерство.

По думите му страната получава 65% от петрола си по тръбопровода "Дружба", което е 20 000 тона дневно. Увеличили са обема на закупувания от Казахстан нефт, като в момента 16% от нуждите им се покриват от петрол от Казахстан, предаде БГНЕС.

Министърът отбеляза, че тези доставки се осъществяват чрез тръбопровод през територията на Русия. "Санкциите [срещу Русия] се отразяват и на тази възможност. Не ни интересува какво мислят за нас на Изток или на Запад, за нас е важно едно: Искаме да гарантираме енергийните доставки на Унгария, това не може да бъде застрашено. Никой не може да очаква от нас да накараме унгарския народ да плати цената за конфликта в Украйна", каза Сиярто.

Министърът подчерта също, че Унгария е заинтересована от мирно разрешаване на конфликта в Украйна. "Гласувахме за всеки пакет от санкции [срещу Русия] в Европейския съюз. Въпреки това винаги се сблъскваме с несправедливи обвинения от страна на ЕС. Всичко се свежда до това, че ние откровено заявяваме, че гарантирането на енергийната сигурност на държавата изисква конкретни стъпки от наша страна", обясни той.

Външният министър посочи, че Будапеща не е гласувала за такива санкции, които биха ограничили доставките на газ и нефт от Русия за Унгария. "Това не е политическо решение, а въпрос на енергийна сигурност на страната ни. В момента без руски петрол не можем да гарантираме нормалното функциониране на нашата икономика. Не разполагаме с алтернативен маршрут, който да ни осигури необходимите количества нефт", заяви Сиярто.

БГНЕС припомня, че ЕК може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго за закупуване на руски нефт заради зависимостта на двете държави от руския петрол.

Очаква се днес Еврокомисията да финализира работата по шестия пакет от санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Премиерът Виктор Орбан многократно е заявявал, че страната му няма да одобри подобни санкции срещу руските енергийни източници, а Унгария получава 58% от вноса на суров петрол и нефтопродукти от Русия и е силно зависима от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase