Снимка: БГНЕС

Германският министър на икономиката Роберт Хабек сигнализира за възможна смяна на контрола в петролната рафинерия РСК в Швед в страната, която се управлява от подкрепяния от Кремъл производител "Роснефт", предаде Bloomberg.

Заводът за преработка на петрол, който в момента разчита на суров петрол, доставян от Русия, ще трябва да доставя алтернативни доставки през германското пристанище Росток, тъй като намалява зависимостта от руската енергия, каза Хабек във видео, публикувано в сряда от неговото министерство. Германия също се нуждае от допълнителна подкрепа от Полша за осигуряване на доставка на петрол и това беше причината за посещението на Хабек във Варшава във вторник, каза той.

Полша даде знак, че няма да се съгласи инфраструктурата й да се използва за снабдяване на РСК, ако това означава „да запази "Роснефт" жив“, каза той във видеото. Това е индикация, че Германия може да отнеме контрола върху рафинерията от "Роснефт". Германия и Полша все още имат някои технически подробности за решаване преди окончателната сделка, каза той.

Попитан на пресконференция по-късно в сряда дали правителството ще обмисли присвояването на съоръжението в Швед, той каза само, че всички опции са на масата: „Ние сме в ситуация, в която правителството трябва да бъде готово и подготвено за всички възможни сценарии."

Рафинерията в Швед - която също снабдява Западна Полша с петролни продукти - представлява най-голямото предизвикателство по отношение на пълното отбиване от руския петрол в Германия, защото не е в интерес на "Роснефт" да прави това, каза Хабек.

"Роснефт" не се интересува от това да не рафинира руския петрол. Ако им се обадя и попитам „Какво правите, за да станете независими от руския петрол“, те дори няма да вдигнат телефона“, каза Хабек във видеото, публикувано в Twitter от министерството на икономиката.

Една от възможностите би била доставките на неруски суров петрол да се доставят до Швед от пристанището Гданск в Северна Полша през Плоцк в центъра на страната.

Германия, която също силно разчита на руските въглища и природен газ, в момента прокарва в парламента законодателство, което ще даде на правителството правомощия да постави критична енергийна инфраструктура под временен държавен контрол. В краен случай такава инфраструктура може да бъде присвоена от държавата.

Може да прочетете повече на bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase