Снимка: БГНЕС

"Свободна Украйна или смърт" - пише с големи букви на някои от пропускателните пунктове из страната. Когато войниците минават по улиците с танковете си, хората ги поздравяват. Синьо-жълтият флаг се вее навсякъде в страната - в супермаркети, в ресторанти, от домовете на хората.

Евгени е музикант от Донбас. Майчиният му език е руски. Той бяга от руските войски и сега живее в Днипро, в Централна Украйна. Днес Евгени пее песните си на украински език - нещо, което се харесва на войниците, пише DW.

"Получавам послания от окопите.Звучи сякаш се опитвам да се изтъкна. Но мисля, че е добре, ако мога да помогна с моята музика на хората, които се бият", казва той.

Неотдавна Евгени измисля нов стил музика и го нарича Дон-Босанова. Песните му нямат нищо общо с политиката, всичко е свързано с идентичността.

"Имах чувството, че страната ни просто изчезва. Парче по парче. И аз искам да създам легенда за нас, за да предотвратя това", споделя той.

Евгени се среща с приятели в културния център в Днипро, на концерт. Работи там отскоро. Входът е безплатен, но на масата в средата на залата има кутия за дарения: парите отиват за войниците на фронта.

През няколко стаи мъже и жени се занимават с бродерия на една маса. Надя, член на колектив от художници, преподава на курсистите традиционни занаяти.

"Украинският дух сега е супер модерен. Особено в Централна Украйна и в източната част на страната, почти не сме живели с украинските традиции. Но сега много хора идват, за да научат повече за културното си наследство, за собствената си история. В момента това е по-важно от всякога", разказва Надя.

Въпреки че много хора в Украйна се затрудняват, те се опитват да говорят украински в ежедневието си повече, отколкото преди. Преди руската инвазия много хора са говорели на руски у дома си.

Надя също е учила украински само в училище.

"През целия си живот съм говорила предимно на руски, но сега се опитвам да говоря повече на украински, също и приятелите ми. Дори майка ми вече го прави, въпреки че за нея е много по-трудно да научи украински. Но сега тя напълно се е отдала на това и се старае", обяснява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase