Снимка: БГНЕС

Здравните служители на Обединеното кралство разследват десетки необясними случаи на остър хепатит и възпаление на черния дроб. Случаите са предимно сред деца. Подобни случаи на хепатит сред децата са докладвани и в САЩ и Испания.

Някои от засегнатите деца в Обединеното кралство са били толкова зле, че се е наложило да им бъде направена трансплантация, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Въпреки че хепатитът (хепатит A, B, C, D и E) се причинява от вируси, нито едно от децата не е било заразено с вирус. Потенциалните усложнения на хепатита включват чернодробна недостатъчност и смърт, а чернодробните трансплантации обикновено се използват за лечение на чернодробна недостатъчност в краен стадий, припомня Stanford Children's Health.

"Нарастването на броя случаи на деца с чернодробни възпаления е притеснителен", каза д-р Рейчъл Тейлър, педиатричен гастроентеролог в Кралската детска болница в Глазгоу.

Тейлър и нейните колеги изследват увеличения брой деца с чернодробни нарушения. В някои случаи заболяванията на децата биват откривани след стомашно-чревни симптоми, включително повръщане и коремна болка, а засегнатите деца често развиват жълтеница, имат тъмна урина, бледи изпражнения, сърбеж на кожата, скованост на ставите, мускулна болка, треска, гадене, коремна болка, летаргия и загуба на апетит.

Причината за тези случаи на хепатит остава неизвестна, но разследващите подозират, че причинител е инфекциозен патоген или прием на замърсена храна, напитки или игра със замърсени играчки, се отбелязва в доклада, публикуван в Eurosurveillance.

Според алтернативна теория обаче заболяването може да е "свързано с някакъв нов вариант на SARS-CoV-2", предположи Левайн. Децата в Обединеното кралство под 5-годишна възраст в момента не могат да бъдат ваксинирани срещу COVID, така че нито едно от изследваните деца не е било имунизирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase