Снимка: БГНЕС

"България и Северна Македония ще имат добросъседски отношения. Сближаването е неизбежно. Но не с този немакедонски политически елит в съседна Македония. Защото да обслужваш чужди интереси не е най-доброто, което може да направи един политик". Такова мнение изрази пред Нова тв журналистът Любчо Нешков.

Още по темата

Той коментира думите на македонския президент Стево Пендаровски, че Културният център "Иван Михайлов" в Битоля, на чието откриване присъстваха визепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков, е наречен на името на хитлерист и фашист":

"В думите на президента Пендаровски има поне пет лъжи. Първо – ако Иван Михайлов е хитлерист и фашист – защо има негова восъчна фигура в музей в Щип. Второ, какъв е този хитлерист, който въобще не е стъпвал по време на войната в Македония. И трето – това е само продължение на това, което прави Стево Пендаровски. Но най-скандалното е, че той си позволява да коментира състава на българската делегация. Това е нещо недопустимо не само по протокол. Това не е и възпитано"., заяви Нешков.  Той коментира и, че Пендаровски си е позволил да обсъжда състава на българската делегация в Битоля като заяви, че това е "недопустимо".

Според него проблемът е на българските политици, че не са реагирали и действали наивно, без да са запознати със същността на това, което се случва.

"За Кирил Петков не се учудвам, защото той в Битоля каза, че не го интересуват екстремистите – хората, които критикуват и имат критично отношение за случващото се между София и Скопие. Но само за един месец член на правителството - лидерът на Демократическия съюз, нарече България "геноцидна държава".  Неговият зам.-министър каза, че българският посланик злоупотребява със страданието на хората в неравностойно положение. Сравняват ни с Русия – били сме се държали така, както Москва се държи с Украйна", посочи Нешков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase