Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase