Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна е заловила проруския политик Виктор Медведчук, който е най-близкият и влиятелен съюзник на Владимир Путин в страната, докато в Киев пристигнаха още европейски лидери - президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония. За първи път американският президент Джо Байдън определи зверствата в Украйна като геноцид.

Снимката на задържания Виктор Медведчук доминира в украинските медии - информацията първи публика украинският президент Володимир Зеленски. Не е ясно при какви обстоятелства влиятелният политик е бил заловен.

Зеленски предлага на Руската федерация да размени задържания "за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия."

Кремъл изрази съмнения за достоверността на снимката. Медведчук, който е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот", беше под домашен арест от миналата година, след като властите го обвиниха в държавна измяна. Описван е като "сив кардинал" и "принц на мрака", пише Bulgaria ON AIR.

А нови сателитни снимки от американската компания Maxar показват, че Русия разполага войски в Белгородска област за офанзива в Източна Украйна.

Изглежда започват и решаващи часове за Марипупол - градът е обсаден от повече от шест седмици от руснаците, те напредват и в градските боеве. Има доказателства, че Русия е близо до пълното превземане на южния пристанищен град. Украинските власти твърдят, че между 20 и 22 хиляди души са загинали в града.

А видеа, разпространявани в руски групи, показват стотици украински морски пехотинци, които се предават. Украйна твърди, че хората във видеата са облечени в немаркирани униформи.

В нова емоционална реч американският президент заяви, че Русия извършва геноцид в Украйна. В предишни свои изявления той избягваше тази квалификация, а преди седмица определи зверствата в Буча като военни престъпления. Но допълни, че адвокатите трябва да съберат доказателства.ю

Байдън заяви, че го нарича геноцид, защото става все по-ясно и по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи дори идеята да си украинец. "Доказателствата се натрупват", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

тя

преди 2 години

Украинците задържаха нашите моряци като заложници и сега когато дойдохя руснаците ги одвободиха !Дакога руснаците ще ни освобождават , а ние ще плюем срещу тях !

36

запад като зло

преди 2 години

на всяка манжджа - меродия!

35

Злото

преди 2 години

Единственото по Зло от Укрофашистите е Американската Демокрация.Блгогодарение на нея в Ирах згинаха над 1млн човека.В Сирия жертвите са стотици хиляди.Във Виетнам 3,5млн.Следват Либия,Много държави от Южна Америка,Афганистан и др.Това е геноцид црещу Сета!!!

fallback