Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон нарече полския министър-председател Матеуш Моравецки "крайнодесен антисемит, който забранява ЛГБТ хората".

В обширно интервю за френския ежедневник Le Parisien Макрон също така определи като "срамни" коментарите на Моравецки, който сравни честите телефонни разговори на френския президент с руския Владимир Путин с разговори с Хитлер, предаде Politico.

Още по темата
По-рано тази седмица полският премиер разкритикува Макрон, че е постигнал малко в разговорите си с Путин.

"Г-н президент Макрон, колко пъти сте преговаряли с Путин, какво постигнахте? Спряхте ли някое от предприетите действия?" попита Моравецик на пресконференция в понеделник.

"Човек не трябва да преговаря с престъпници... Никой не е преговарял с Хитлер. Вие бихте ли преговаряли с Хитлер, Сталин или Пол Пот?"

Но Макрон, който едва на втория ден от първия тур на президентските избори, защити телефонните си разговори с руския лидер.

"Поемам пълна отговорност за това, че от името на Франция разговарях с президента на Русия, за да избегнем войната и да изградим наново мира в Европа", каза той по френската телевизия в сряда.

Кабинетът на Моравецки не отговори на молбата за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase