Снимка: архив, БГНЕС

Австрия гони четирима руски дипломати заради действия, несъвместими с дипломатическия им статут, съобщи говорител на външния министър Александър Шаленберг. Така тя се присъединява към група страни от Европейския съюз, предприели сходни мерки тази седмица, предаде Ройтерс.

За разлика от решението на тази група държави, сред които Франция, Германия и Италия, за това на Австрия не беше уточнено от говорителя да е свързано с руските действия в Украйна.

Още по темата
Трима дипломати, работещи в руското посолство, и един базиран в Залцбург, ще трябва да напуснат Австрия до 12 април.

"Четиримата души са действали по начин, несъвместим с дипломатическия им статут", каза говорителят, без да навлиза в подробности. Тази фраза обикновено се използва за шпионаж.

Швеция, Дания, Гърция и Румъния също са сред страните от ЕС, които тази седмица обявиха, че гонят руски дипломати заради войната в Украйна.

Тези съгласувани действия бяха предприети малко след като кадри с тела на цивилни по улиците на украинския град Буча предизвикаха международно възмущение.

Въпреки че някои страни от ЕС изгониха десетки руски дипломати, Австрия обявява за "персона нон грата" съвсем малък брой от руските дипломати на своя територия, отбелязва Ройтерс.

В Австрия поначало има необичайно голям брой руски дипломати, тъй като във Виена се намират централата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и център на ООН, включващ органи като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Службата за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпления.

Големи държави като Русия имат по трима посланици във Виена - един в Австрия и по един в организациите на ООН и ОССЕ.

По данни на австрийското външно министерство в руското посолство работят 65 дипломати. Тук не се включват десетките, работещи в мисиите към ООН във Виена и ОССЕ.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase