Снимка: БГНЕС

В неделя вечер, докато стоях в студената, обезсърчена тълпа в центъра на Будапеща и слушах как унгарският опозиционен лидер Петер Марки-Зай признава поражението си на изборите в страната, Twitter каналът на телефона ми се изпълни с изображения на убити украински цивилни в град Буча. Ръцете на някои от тях бяха вързани зад гърба им. До една от убитите жени лежеше ключодържател с висулка, на която бяха изобразени жълтите звезди на син фон на европейското знаме. Украинските ужаси очевидно са много по-страшни от унгарските, но двете неща са съдбовно свързани.

Горчива ирония на съдбата е, че точно когато научаваме за някои от най-тежките зверства в терористичната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, най-близкият съюзник на Путин сред лидерите на ЕС, унгарският министър-председател Виктор Орбан, е преизбран отчасти защото е обърнал същата тази война в своя политическа полза. Освен че се възползва от всички предимства, които вече е натрупал в една силно манипулирана политическа система, като например избирателни райони и преобладаващо влияние в медиите, Орбан спечели, като каза на унгарците, че ще ги държи настрана от тази война - и че сметките им за отопление ще останат ниски благодарение на сладките му газови сделки с Путин, пише историкът и британски автор Тимъти Гартън Аш във в."Гардиън".

В победната си реч унгарският лидер изброи "противниците", които е победил. Сред тях бяха международните медии, брюкселските бюрократи и украинският президент Володимир Зеленски, който го критикуваше яростно заради противопоставянето му на доставките на оръжие и по-нататъшните санкции, от които Украйна отчаяно се нуждае. Така той ни казва точно кои са враговете му - и приятелят Путин побърза да го поздрави за знаменитата му победа.

Още по темата

Ако унгарската шестпартийна опозиционна коалиция, водена от Марки-Зай, беше спечелила, Унгария щеше да се превърне в твърд съюзник на Запада пред лицето на руската агресия, какъвто се оказват други централноевропейски държави като Полша и Чешката република. "Руснаците да си ходят у дома!" - скандираха някои младежи в самия край на това обезсърчено събуждане на опозицията в Будапеща, напомняйки лозунг от времето на съветската инвазия в Унгария през 1956 г. Връщайки се в полунощ през безлюдния Площад на героите, си спомних как точно на това място през юни 1989 г. чух как младият, на пръв поглед идеалистично настроен Орбан сам призовава за изтегляне на съветските войски от Унгария. Но сега застаряващият циник категорично отказва да пусне западни оръжейни доставки през Унгария, за да помогне на украинската армия да изпрати руснаците у дома. Чудя се какво ли вижда, когато се погледне в огледалото.

Едно опозиционно правителство би се присъединило и към Европейската прокуратура, което би позволило да се преследва добре документирана корупция при използването на средства от ЕС. То щеше да изхвърли Международната инвестиционна банка, която според опозицията е тясно свързана с режима на Путин. И щеше да започне трудния процес на превръщането на Унгария в истинска либерална демокрация.

Вместо това партията "Фидес" на Орбан отново си осигури мнозинство от две трети, което ѝ позволява да променя конституцията по свое усмотрение. Каквито и сладки уверения да дава в Брюксел или Вашингтон, тя ще продължи да укрепва това, което политолозите определят като електорален авторитарен режим. Политическата система на Унгария сега е по-близка до тази на Сърбия, която не е член на ЕС и в която този уикенд едновременно победи друг националистически авторитарен избирателен режим - президентът Александър Вучич, отколкото до тази на демокрация като Франция или Португалия. Орбан и Вучич са близки съюзници.
Реклама

Опозицията се провали значително. Шестте партии не бяха толкова единни, колкото трябваше да бъдат, а водещият кандидат очевидно не успя да убеди избирателите извън Будапеща. Като цяло опозицията всъщност загуби гласове, въпреки че спечели някои едномандатни избирателни райони в столицата. Но това в никакъв случай не бяха честни избори.

Където и да отидех през последните пет дни, виждах улици и вагони на метрото, облепени с плакати, финансирани от правителството, на които беше изобразен Виктор Орбан, а до него - лозунгът "Да защитим мира и сигурността на Унгария". Друг повсеместно разпространен плакат изобразяваше млада майка с дете с лозунга "Да защитим децата". Така се рекламираше правителственият референдум, проведен едновременно с изборите, с въпроси като "Подкрепяте ли насърчаването на терапията за смяна на пола на непълнолетни деца?". (Референдумът не достигна необходимите 50 % от валидните гласове.) Държавните медии неуморно популяризираха проорбанския наратив, както правят вече повече от десетилетие, и дори прекараха известно време в ефективно обвиняване на украинците за войната в Украйна. Марки-Зай получи само пет минути по държавната телевизия, за да обясни програмата на опозицията. Фейсбук беше залят с платени реклами, подкрепящи режима, като по този начин платформата продължи позорния си опит да помага на враговете на либералната демокрация в замяна на мръсна печалба.

И все пак, след като е похарчило много пари за данъци и социални помощи, за да спечели изборите, правителството на Орбан се нуждае от средства от ЕС, за да запълни голяма дупка във финансите си. Освен ако ЕС не е готов просто да приеме, че вече има авторитарна държава членка, той трябва най-сетне да наложи строги условия за потоците от европейски пари, които отдавна са един от основните източници на власт на Орбан. Това означава да продължи да отказва безвъзмездни средства и заеми за възстановяване след Ковида, тъй като прозрачността не може да бъде гарантирана от режим, който всъщност е изграден върху корумпираното използване на пари от ЕС. Това означава също така най-накрая да се задейства механизмът за обвързване с върховенството на закона, който би могъл да задържи значителни части от финансирането от редовния бюджет на ЕС. (И да не се подвеждаме да даваме на Унгария много пари за украинските бежанци, които всъщност вече са се преместили в други страни.)

Но проблемът е следният. Изправена пред последните доказателства за варварското поведение на руските войски в Украйна, Европа трябва да засили санкциите си срещу Путин. Когато Орбан се завърна от срещите на върха на НАТО и ЕС в Брюксел миналия месец, правителството му изпрати имейл до всички унгарци, които се бяха записали за ваксината "Ковида", в който се казваше, че "на дневен ред са поставени предложения, срещу които трябва да бъдат защитени интересите на Унгария". Правителството му никога няма да позволи през Унгария да преминат доставки на оръжие за Украйна, нито да бъдат наложени санкции върху 85% от газа и 64% от петрола на Унгария, които идват от Русия. В отговор на зверствата в Бучака лидерите на ЕС, като френския президент Еманюел Макрон, сега призовават за повече санкции, включително върху руския петрол. Самообявилите се за "реалисти" може да твърдят, че Брюксел трябва да остане мек към Унгария, за да задържи Орбан на борда за общ фронт по отношение на Украйна.

Сега Европа трябва да бъде твърда както към външния руски враг, така и към вътрешния унгарски враг. Но дали може и дали ще направи и двете едновременно? Ето още една дилема, която този мрачен, депресиращ уикенд постави пред дълбоко разтърсената Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase