Снимка: БГНЕС

Въпреки натиска, френският търговец на дребно Auchan (Ошан) реши да не закрива търговските си обекти в Русия, предаде Le Figaro.

На остри критики са подложени и фирми като Mulliez, Leroy Merlin и Decathlon, които отказват да напуснат руска територия.

В неделя украинският външен министър Дмитро Кулеба призова клиентите да бойкотират дистрибутора, както направи миналата седмица и по повод политиката на автомобилния производител Renault, който се колебаеше дали да наложи санкции. 
 
Дмитро Кулеба написа в Twitter: "Очевидно загубите на работни места в Русия са по-важни от смъртните случаи в Украйна". "Ако Auchan игнорира 139-те украински деца, убити през този месец на руска инвазия, нека тогава игнорираме Auchan и всички негови продукти", добави министърът. 
 
В резултат на критиките в края на миналата седмица Renault обявиха, че се оттеглят от Русия, докато френските компании Danone, Lactalis и Air Liquide все още обмислят дали да последват примера на автомобилния производител.
 
Както обясни главният изпълнителен директор на "Auchan" Ив Клод, решението за напускане на руския пазар не би било редно от човешка гледна точка, защото компанията трябва да се помисли за руските си служители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase